• Novosti online

  MILORAD DODIK PROGLASIO IZBORNU POBEDU U RS

  Branko Petrić, predsednik Centralne izborne komisije, rekao je da oficijelni podaci pokazuju da je odziv birača na nivou BiH bio 53,36 odosto, u RS više od 57 odsto.

  Za člana Predsedništva, na osnovu podataka sa 43,42 odsto glasačkih mesta, gde je glasalo 741.599 glasača, uz izuzetno mali broj nevažečih listića.

  Šefik Džaferović je osvojio više od 1000.000 glasova i ubedljivo vodi za bošnjačkog člana Predsjedništva BIH.

  Željko Komšić je osvojio više od 49 odsto od prebrojanih broja glasova.

  – Od 85 odsto ja sam dobio 56 odsto glasova, razlika je 70.500 glasova u odnosu na Ivanića, tako da je ova pobeda čista ko suza. Proglašavam pobedu – upravo izjavio Dodik.

  – Ivanić je kažnjen za kalkulantsku politiku – rekao je Dodik i dodao da „mene ne zanima ko su izabrani predstavnici ostala dva naroda. Prioritet broj jedan biće položaj mog naroda i Republike Srpske.

  – Očekujem da je i pobeda Željke Cvijanović izvesna – naveo je on.

  – I nisu im pomogi ti silni njihovi Englezi da pobede – rekao je Dodik, koji je zahvalio Vučiću na čestitkama i istakao da će prvi njegov susret kao člana Predsedništva BiH biti sa predsednikom Vučićem.

  CIK je izneo podatke da je Dodik osvojio 55 odsto glasova, dok je Mladen Ivanić dobio 42 odsto glasova.

  Ostali potpuni rezultati i za Predsedništvo BiH i za ostale nivoe će biti dostupni ujutro između 8 i 9 sati na stranici CIK-a.

  DŽAFEROVIĆ PROGLASIO POBEDU, ČOVIĆ PRIZNAO PORAZ

  U Federaciji BiH, kandidat SDA za člana Predsedništva BiH, Šafik Džaferović proglasio je pobedu, a aktuelni član tog tela i lider HDZ BiH, Dragan Čović, poraz.

  Izetbegović je čestitao Ramizu Salkiću, koji je pobedio za potpredsednika u RS-u.

  – SDA je definitivno najjača stranka u BiH, kako to i treba da bude – rekao je Izetbegović. Džaferović je zahvaliio svima koji su glasali za njega.

  – BiH je danas potvrdila svoj demokratski kapacitet – rekao je Džaferović, koji je poručio da je pobedio u trci za bošnjačkog člana Predsedništva BiH.

  S druge strane predsednik HDZ-a Dragan Čović održao je konferenciju za medije nakon prvih izbornih rezultata, na kojoj je vidno razočaran konstatovao da su ponovo Bošnjaci odlučili kada je u pitanju izbor hrvatskog člana Predsedništva BiH.

  Čović je rekao da je zadovoljan zato što je među hrvatskim glasačima dobio 80 odsto glasova, ali da je Komšić u vođstvu zahvaljujući bošnjačkim glasovima.

  – Podrška je daleko bolja nego što smo očekivali. Nadam se ukupnoj cifri od 155.000 glasova. Ako znamo koliko je naše biračko telo želim da se zahvalim svima i preuzeću obavezu. Zajedništvo je rezultiralo dobrim rezultatom – kazao je Čović.

  BAKIR IZETBEGOVIĆ PROGLASIO POBEDU SDA

  Predsednik SDA Bakir Izetbegović je u večerašnjem obraćanju medijima kazao da je Stranka demokratske akcije večeras „iznela briljantnu pobedu“.

  – SDA je iznela jednu briljantnu pobedu. Mislim da je gospodin Džaferović odneo pobedu u svim kantonima, osim u TK. Takođe, gospodin Salkić je slavio u RS. SDA je definitivno najjača stranka u BiH, i to tako treba biti. Neki koji su izgovarali teške reči su završili tamo gde im je mesto, na nekim petim, šestim mjestima – kazao je Izebegović.

  – Više puta su govorili da smo se raspali kao stranka, i vidite šta se desilo. SDA je jaka kao sledeće dve-tri stranke skupa i naravno da ćemo praviti koaliciju – dodao je.

  Pobedu je proglasio i Željko Komšić iz DF, koji je bio kandidat za hrvatskog člana Predsedništva BiH.

  Agencije/Telegraf/Blic/RTRS/Sputnjik/Novosti dana

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com