Kultura

Narodno pozorište bez Upravnog odbora

narodno, pozorište, beogradFoto: Mondo/ Stefan Stojanović

Narodno pozorište je saopštilo da je kompletan UO podneo ostavku, jer do danas nije imenovan novi upravnik te ustanove.

„Godinu dana posle okončanog konkursa za Upravnika i dostavljenog predloga Vladi Republike Srbije, do danas nije imenovan novi upravnik. Krajem avgusta UO je uputio dopis premijeru Aleksandru Vučiću, ali do danas nije dobio odgovor. Ne želeći da saučestvuje u nezakonitom stanju, UO je obustavio rad i o tome obavestio Vladu 12. oktobra prošle godine. Ni na ovaj dopis nije bilo odgovora, niti reakcije. Usled nezainteresovanosti Vlade Srbije za poštovanje zakonitosti rada Narodnog pozorišta, jedne od najznačajnijih institucija kulture u Srbiji, ceo odbor je podneo ostavku“, navodi se u saopštenju.

„UO je u martu 2015. realizovao konkurs za upravnika pozorišta, i o rezultatima obavestio Ministarstvo kulture i Vladu. Godinu dana kasnije, upravnik nije postavljen, iako je prethodnom vršiocu ove dužnosti mandat istekao još u oktobru 2014. godine. Vlada i Ministarstvo nisu Upravnom odboru, zaposlenima u pozorištu niti javnosti dali objašnjenje zašto to nije učinjeno, i zašto podržavaju nezakonito stanje koje, prema stručnoj proceni UO, dovodi do sistemskog urušavanja ove važne institucije. Dana 12. oktobra 2015, UO je obustavio svoj rad da bi ukazao na stanje u upravi, i tada je odlučeno da ne zaseda i da daljim radom ne daje legitimitet tom nezakonitom stanju. Kako se ni pet meseci kasnije stanje nije promenilo, UO je doneo odluku da podnese ostavku“, navodi se u saopštenju odbora koji su činili Jelena Kajgo, Ana Tomović, Anđelka Nikolić, Dragan Todorović, Danica Maksimović, Milan Prosen i Milena Marković.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici – MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh