• BG

  Nedimović: Učićemo o razvoju poljoprivrede od Slovenije

  BEOGRAD – Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da Srbija može da uči od Slovenije, kada je reč o ruralnom razvoju, jer je ta zemlja jedan od lidera u EU u tom pogledu.

  „Razgovarali smo o stvarima koje se tiču ruralnog razvoja gde je Slovenija jedan od lidera u EU, o reformi inspekcijskih službi za kontrolu kvaliteta i bezbednost hrane“, rekao je Nedimović za RTS i naveo da će tema današnjeg razgovora sa ministrom poljoprivrede Slovenije biti dobra praksa i iskustvo te države.

  On je naveo da je naš cilj da učimo od najboljih, te da smo pripremili okvire da bi sledeći put potpisali nekoliko sporazuma kako bi Slovenija pomogla u ovim oblastima.

  Prema njegovim rečima, nesumnjivo je da Vladi Slovenije stoji na raspolaganju mnogo više novca iz fondova EU, a to je u poljoprivredi dobro jer kada uđete u EU mnogo više sredstava imate na raspolaganju.

  Na nama je, kaže, da učimo na primerima dobre prakse, vraćanju ljudi na selo kako bi se bavili poljoprivredom, te da pokušamo da nađemo sredstva da ih podstaknemo da se bave poljoprivredom.

  Država će, navodi Nedimović, podstaći izvoz mesa i drugih poljoprivrednih proizvoda u Kinu, a govoreći o izvozu jagnjećeg i goveđeg mesa u Kinu, rekao je da su u petak potpisani sertifikati i da može da se izvozi u neograničenim količnama.

  „Može svaka kompanija da izvozi. Stvaramo mogućnost da naši proizvođači mesa i prerađivači mesa razviju svoje kapaciteta. Mi kao država moramo da podstaknemo izvoz da napravimo količine koje su neophodne“, kaže Nedimović.

  Kada je reč o izvozu mleka u Kinu, ministar kaže da smo dobili uverevanja sa kineske strane da ćemo u narednim mesecima potpisati još jedan memorandum koji se tice izvoza i kontrole kvaliteta svih ostalih prehrambenih proizvoda.

  Kako je naveo, stvari idu u dobrom pravcu između vlada Kine i Srbije, postoji dobra politička sinergija, a čitav proces će pomoći bezvizni režim između dve zemlje koji je na pragu.

  „Nemamo više izgovor, imamo tržište, postoji zainteresovanost kineske strane, a na nama je da obezbedimo što više stada. Država će obezbediti finansije iz budžeta, ali i dati državno zemljište na korišćenje“, rekao je ministar Nedimovic.

  Ono što je, kaže, važno je da postoji tražnja za mnogim drugim proizvodima iz Srbije na tržištu Kine i da radimo na tome.

  Ministar kaže i da će naše kompanije, banke i Ministarstvo poljoprivrede napraviti projekte kako bi oživeli stočni fond i kako bi bilo što više goveda i ovaca.

   

  Foto Tanjug/D. Goll, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com