Društvo

NOVINARI NE KLEČE

20151221_191647

Skupovi  pod nazivom „Novinari ne kleče – predsedniče Vlade održite obećanje“ održani su večeras u Beogradu – ispred Vlade Srbije, u Novom Sadu – na Trgu slobode, u Nišu – ispred Narodnog pozorišta, u Kragujevcu – na Trgu kod Krsta, a u Vranju – ispred zgrade Skupštine Grada.

Cilj protesta je da podsete premijera Vučića na obećanje da će da razreši ministra Gašića, koji je uspeo samo jednom rečenicom upućenom novinarki B92, da uvredi sve novinare i žene u zemlji.

Prošlo je 15 dana, a ministar umesto smene, u utorak organizuje novogodišnji koktel.

Oko stotinak ljudi skupilo se ispred Vlade Srbije, ali se očekuje da će biti veći broj. Osim novinara, tu su i građani koji su došli da pruže podršku novinarima u zahtevu da Vučić pod hitno smeni ministra odbrane Bratislava Gašića kako je obećao.

Tražimo da se poštuje elementarna politička pristojnost, kazala je na skupu novinarka Jovana Gligorijević: „U ime novinarki poručujemo bašnas briga da li vam se sviđamo, nas interesuje da nam odgovorite istinito i tačno na pitanja“.

Gligorijević je dodala da novinari stoje ispred Vlade zbog prava na kritiku. Poručila je urednicima i vlasnicima medija da treba da budu brana između novinara i establišmenta, da čuvaju novine, a ne da ih koriste kao mesto za propagandu.

Ovo je drugi protest novinara, pre dve nedelje su protestovali na istom mestu. Više puta je premijer Vučić ponovio da će smeniti Gašića, ali od toga zasad nema ništa, a Gašić u utorak organizuje u svojstvu ministra odbrane novogodišnji prijem u Domu garde.

Novinarka Tamara Skroza je podsetila premijera na izreku: volovi se drže za rogove, a čovek za reč: „Premijeru, odlučite se ko ste“.

Na skupu se čuju i zahtevi da se Gašiću oduzme uticaj koji ima u stranci, s obzirom na izjavu Vučića na skupu SNS u Novom Sadu da će se „naći neko mesto za Batu u stranci“.

„Kada vam ne produžavaju ugovore, kada ne odgovaraju na pozive telefonom, setite se: oni ne postoje bez nas“, poručila je Tamara Skroza kolegama.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović kazao je da će se novinari okupljati sve dok predsednik vlade ne smeni Gašića, ako je potrebno svakog ponedeljka: „To što obećanje nije ispunjeno i što je Gašić još uvek ministar pokazuje kakav je odnos države prema medijima“, kazao je Obradović.

Osnovna poruka skupa jeste da novinari neće klečati ni pred Gašićem ni pred nekim drugim političarem.

protest novinara Izvor: N1

Novinari iz Niša pridružili se protestu

Stotinak novinara se u Nišu okupilo ispred zgrade Narodnog pozorišta, a obratila im se dopisnica lista Danas Zorica Miladinović.

Ona je navela da se novinari nisu okupili samo zbog toga što ministar odbrane Bratislav Gašić nije smenjen već i da bi ukazali na ozbiljne egzistencijalne probleme sa kojima se pripadnici ove profesije susreću.

Miladinović je rekla da novinari nemaju dobre sindikate, a u Srbiji nema ni dobrih medijskih zakona koji bi ih zaštitili.

Prema njenim rečima, novinari su delom i sami krivi za loš položaj u kome se nalaze jer su upali u autocenzuru i dozvolili vlasnicima medija da ih malim primanjima „drže u šaci“.

Skup pod nazivom „Novinari ne kleče/Predsedniče Vlade održite obećanje“ održan je i u Novom Sadu na Trgu slobode. Novinari su se okupili i u Boru i u Vranju.

Oko pedesetak novinara okupilo se večeras i u Kragujevcu u samom centru grada, na trgu ispred Krsta u pešačkoj zoni. Oni su se pridružili kolegama iz ostalih gradova pružajući novinarsku solidarnost kako bi ukazuli i na sam odnos vlasti prema medijskim radnicima.

Leskovački novinari tražili smenu Gašića

Novinari su danas na Širokoj Čaršiji u Leskovcu zatražili da Vučić održi obećanje dato pre dve nedelje, da će smeniti Gašića.

Poverenik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) za Leskovac Bratislav Ilić ocenio je da je ovo skup podrške ne samo novinarki Zlatiji Labović, već svim koleginicama i kolegama koji su nekada doživeli manje ili mnogo veće uvrede, a prećutali ih zbog straha.“Ovo je vetar u leđa koleginicama i kolegama da svoj posao uvek rade odgovorno i bez straha, ali ovo je i poruka političarima na funkcijama, koje ovaj narod plaća, da sve te privilegije sa sobom nose i odgovornost, poštovanje, kulturu i humanost“, kazao je Ilić, uz ocenu da su novinari savladali strah i izašli na protest.

Na skupu u Leskovcu učestvovali su novinari skoro svih lokalnih medija, od kojih su neki i dopisnici nacionalnih medijskih kuća. Skup su podržale i nevladine organizacije i predstavnici opozicionih stranaka u Leskovcu.

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh