• Gradovi

  Новосадски протест за слободу медија

  Нови Сад – Протест „1 од 5 милиона – Стоп крвавим кошуљама” који се одржава у више градова у Србији, а петком у Новом Саду, своје четврто издање посветио слободи медија. Новинар Жељко Бодрожић из Кикинде рекао је окупљенима на Позоришном тргу да су слободни медији, и слободни новинари у њима, један од најважнијих предуслова да би грађани били слободни у некој држави и друштву.

  „Несметан рад слободних новинарских професионалаца један је од најважнијих циљева овог протеста, који морају бити испуњени када лажни цар абдицира и побегне својим летећим аутомобилом“, рекао је Бодрожић.

  На почетку скупа, навео је да се грађани окупљају у 50 градова и поручио да је председник СНС-а Александар Вучић кренуо „у своју опроштајну турнеју, а сви ми који желимо слободно и праведно друштво – у победоносну“.

  „Што је друштво затвореније, недемократскије и монолитније, то је црна берза информацијама живахнија, животи људи угроженији, а достојанство појединаца и грађана изложено најштетнијим утицајима“ казала је новинарка Гордана Суша из Београда.

  Новосадска новинарка Бранислава Опрановић рекао је да је на скуп дошла „јер сам мислеће биће, јер ми је то грађанска и новинарска дужност, јер су ме тако учили мама и тата – да мислим, да часно живим, да радим, да реагујем, да се буним, да говорим гласно“.

  Навела је да је за 30 година, као и многи други, трећи пут „на улици“ и да је одлучила да опет „хода“.

  Учесници скупа су носили плакате „Нови Сад мора бити слободан град“, „Војводина моја домовина”, „Нови Сад је наш главни град”…

  Снежана Ковачевић

  Протест „1 од 5 милиона” одржан у Ужицу

  Ужице. – Протест „1 од 5 милиона” одржан је вечерас и у Ужицу. Ту се мноштво Ужичана окупило пред зградом градске куће, а затим у протестној шетњи улицама. С паролама, повицима и пиштаљкама исказали су незадовољство чињењима председника Александра Вучића и државне власти. Окупљенима пред градском кућом најпре се обратио Чедомир Чупић, подсетивши да су из Ужица кретале буне и револуције.

  – Предлажем вам да вечерас покренемо нову ненасилну револуцију која ће омогућити владавину права и закона, те онемогућити било ког узурпатора да резултате те револуције доведе у питање. У Србији је на делу узурпаторска власт која доводи у питање нормалан друштвени и политички живот– рекао је Чупић

  По речима бившег судије Врховног суда Зорана Ивошевића, Александар Вучић је изневерио Устав Србије, иако се заклео да ће га поштовати, тиме што учествује у вршењу све три власти: законодавне, извршне и судске. У име малинара западне Србије говорила је Слађана Станковић, председница скупштине Удружења пољопривредника Ужице, рекавши да је власт изиграла малинаре.

  – Министар пољопривреде питао је шта хоће ти малинари и рекао да смо безобразни. Да, ми смо безобразни јер вредно радимо у својим малињацима да бисмо издржавали породице, а други на малини зарађују – истакла је Слађана.

  Бранко Пејовић

   

  Извор: Политика

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com