• Gradovi

  Od danas obavezno članstvo u PKS, članarina jeftinija

  BEOGRAD – Članstvo u Privrednoj komori Srbije (PKS) od danas će biti obavezno za sve privrednike, prema Zakonu o privrednim komorama koji stupa na snagu, ali će tog nameta biti oslobođeno čak oko 75 odsto firmi, dok će preostale plaćati članarinu od 300 do 185.000 dinara mesečno.

  Oko 220.000 preduzetnika, novoosnovanih startap firmi i još oko 70.000 mikro i malih preduzeća sa poslovnim prihodima do 20 miliona dinara, biće oslobođeni plaćanja članarine za članstvo u PKS u 2017. godini.

  Svi privrednici i preduzetnici u Srbiji su po zakonu su dužni da od ove godine plaćaju komorsku članarinu, ali je čak tri četvrtine oslobodjeno te obaveze, dok će ostali ubuduće plaćati znatno manje iznose nego po dosadašnjem obračunu, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

  Dosadašnji model koji se zasnivao na izdvajanju 0,19 odsto od bruto zarada zaposlenih, kako je ocenio Čadež, bio je neodrživ i predstavljao veliki trošak ;za privredu zbog iznosa članarine, ali i zato što su je firme plaćale na više mesta – i republičkoj i  pokrajinskoj i regionalnim, odnosno gradskoj komori na čijem području posluju.

  „Da privredu ne bismo opteretili predložili smo da se članarina od 1. januara ove godine odredjuje prema ekonomskoj snazi članica, odnosno njihovom poslovnom prihodu. Za one najmanje i najslabije članstvo će biti besplatno. Firme kojima je potrebna podrška da rastu i razvijaju  plaćaće simbolične iznose, a velike kompanije, razvrstane u više grupa, prema svojoj jačini, izdvajaće veće iznose, ali će oni biti i do dvadeset tri puta manji nego što bi plaćale po dosadašnjem obračunu“, objašnio je Čadež u intervjuu.

  Istovremeno, u jedinstvenom komorskom sistemu koji počinje da funkcioniše u ovoj godini, privrednici će, kako je istakao, plaćati jednu članarinu – u zajedničku komorsku kasu.

  Plaćanja članarine biće oslobodjeni svi preduzetnici, novoosnovane (star-ap) firme u prve dve godine poslovanja i još 70.000 mikro i malih preduzeća sa poslovnim prihodom do 20 miliona dinara, naveo je Čadež.

  Firme koje imaju godišnji poslovni prihod od 20.000 do 300 miliona dinara mesečno plaćaće 300, a godišnje 3.600 dinara, kompanije sa prihodom od 300 do 600 miliona dinara imaće mesečnu članarinu 600 dinara, što je godišnje 7.200 dinara, dok će one sa prihodom od 600 miliona do milijardu dinara izdvajati 20.000 dinara mesečno, odnosno godišnje 240.000.

  Za kompanije sa poslovnim prihodom od jedne milijarde do 2,5 milijardi mesečna članarina će biti 80.000 dinara a godišnja 960.000, dok će izdavajanja za komorsku kasu najvećih kompanije čiji prihod prelazi 2,5 milijardi dinara mesečno iznositi 185.000, a godišnje 2,2 miliona dinara.“

  Jedna kompanija iz preradjivačke industrije koja pripada grupi firmi sa najvećim poslovnim prihodom, komorskom sistemu (PKS i regionalnim komorama) 2015. godine uplatila je 17.747.000 dinara, a po novom obračunu plaćaće osam puta manje ili 2,2 miliona.

  Možda je još očigledniji primer banke koja ima ekspoziture po celoj Srbiji i pripada kategoriji preduzeća sa najvišim prihodom koja je po starom sistemu na više mesta plaćala 200.000 evra godišnje, a ubuduće će plaćati 18.000 evra godišnje ili 11 puta manje“, rekao je Čadež

  Novi model obračuna članarine, istakao je Čadež, ustanovljen je u konsultacijama sa privredom, a usvojila ga je Skupština Privredne komore Srbije na predlog Upravnog odbora u koji su ove 2016. godine ušle renomirane kompanije kao što su Simens, Lafarž, Štada, Moji brendovi, MK grupa, Nordeus…

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com