• BG

  Одбрана новинарства

  Поводом међународног Дана одбране новинарства који се обележава5. новембра, Синдикат новинара Србије још једном скреће пажњу на изузетно тежак положај новинара и медијских радника, што је један од примарних узрока урушавања наше професије .
  Приватизацијом је откупљен, па погашен велики број гласила.
  Тамо где још раде, наше колеге не смеју да питају ни за услове рада, ни за плате, ни за топли оброк, ни за годишње одморе.
  Баш због таквог положаја, највећи број њих пише оно што им се каже, углавном брукајући и себе и професију.
  Синдикат новинара Србије инсистира на потписивању Посебног колективног уговора за медије у Србији чиме би био учињен први корак ка сређивању стања у медијској сфери.
  Подсећамо да у приватним медијима нема синдиката ни колективних уговора који штите радна и професионална права запослених.
  Од посебног (гранског) колективног уговора за новинаре и медијске раднике треба да имају користи сви: и запослени и власници медија, јер ће се увести правила пословања а јавност ће добити квалитетније и поузданије информације.
  У Србији не постоји удружење послодаваца са којима би запослени почели разговоре о минималним условима рада.
  Власници медија не желе увођење реда.
  Њима је лакше да дају минималце и понегде додају на црно неки динар, да би избегли плаћање доприноса држави.Или, уплате само допринос. Негде, ни то.
  Истовремено, под претњом отказа нашим колегама забрањује се да се синдикално организују.
  СИНОС указује да ће потписивањем посебног колективног уговора за медијску делатност бити, у крајњој инстанци, остварена истинска улога наше професије – заштита јавног интреса и права грађана да буду квалитетно информисани.
  Позивамо сва медијска удружења и асоцијације у Србији да нас јавно подрже у намери да се коначно успостави социјални дијалог. Позивамо их, такође, да се укључе у јавну рсправу о новој медијској стратегији јер је то једини легалан начин да се успостави ред у медијској делатности и врати пристојно новинарство.
  Љ.П.
  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com