Svet

Oland upozorava na opasnost od rata Turske i Rusije

PARIZ – Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je danas da postoji opasnost od rata između Turske i Rusije zbog turskog uplitanja u Siriji.

„Turska se uplela u Siriji … Tu postoji opasnost od rata (s Rusijom) i zato se u ovom trenutku sastaje Savet bezbednostii“, rekao je Oland.

On je dodao da se Rusija neće odatle izvući jednostrano podržavajući Bašara al Ašada. Oland je istovremeno pozvao da se na Moskvu izvrši pritisak radi pregovora o Siriji.

On je kazao da ne želi da odvrati Rusiju od rešenja.

„Lično sam išao u Moskvu da kažem Vladimiru Putinu: „Moramo biti zajedno kako bismo sproveli tu političku tranziciju“. Ipak, ne mogu prihvatiti da se, dok traju pregovori, bombarduju civili“, dodao je francuski lider za radio Frans enter.

„Moramo uveriti Moskvu da pronađe političko rešenje, to je bolje i za ruske interese“, dodao je.

Odgovarajući na pitanje o stavu Sjedinjenih Država, podsetio je da „Amerikanci misle da više ne moraju biti prisutni svuda u svetu, kao što su bili ranije“.

„Dakle, SAD se povlače. Naravno da bih voleo da SAD i dalje budu aktivne“, kazao je. „Ko mora preuzeti štafetnu palicu, ko mora delovati, biti prisutan, ko mora nositi vrednosti i ideale demokratije? Evropa. A Francuska će, u svakom slučaju, to i pokazati“, rekao je Oland.

AP Photo/Francois Walschaerts

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh