• Turizam

  Otvorena izlozba Turizam u Beogradu između dva svetska rata

  BEOGRAD – Na Savskom šetalištu na Kalemegdanu danas je otvorena izložba arhivske građe „Turizam u Beogradu između dva svetska rata“, čemu su prisustvovali gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić i vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

  Pre 80 godina, tadašnji ministar za trgovinu i industriju doneo je rešenje o proglašenju Beograda za turističko mesto, podsetila je Jevtić, navodeći da na Savskom šetalištu izložena dokumenta svedoče o važnosti koju je tadašnja gradska vlast pridavala turizmu kao privrednoj grani, ali i kao sredstvu promocije Beograda u inostranstvu, saopštio je Beoinfo.

  „Uoči Drugog svetskog rata, Beograd beleži više posetilaca od tada najvećih turističkih centara Kraljevine Jugoslavije, Dubrovnika i Bleda. Tadašnja je Opština grada Beograda, a na predlog Stalnog gradskog turističkog odbora izradila nekoliko kraćih filmova o srpskoj prestonici, štampana je monografija o Beogradu na srpskom i drugim svetskim jezicima, kao i vodič kroz naš glavni grad. Dok je otvaranje umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić” i Muzeja kneza Pavla dovelo do procvata i kulturnog turizma, a posle otvaranja Beogradskog sajma, 1937. godine i nezaobilazna destinacija privrednika iz ovog dela Evrope“, ukazala je Jevtić.

  Popović je pozvao Beograđane, posebno učenike osnovnih škola, da posete izložbu, jer se u okviru nje može videti arhivska građa koja je obeležila živote građana Beograda, ali i Kraljevine SHS i potom Kraljevine Jugoslavije.

  Autor izložbe je Snežana Lazić, uz saradnju Jelene Mitrović Kocev, Istorijskog arhiva Beograda, Turističke organizacije Beograda i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, sroji u saopštenju.

  FOTO TANJUG/ BEOINFO/ SLUZBA ZA INFORMISANJE

  Preview

  IZLOZBA TURIZAM U BEOGRADU IZMEDJU DVA SVETSKA RATA

  Slide

  MIODRAG POPOVIC, IVONA JEVTIC

  Slide

  IVONA JEVTIC

  Slide

  IVONA JEVTIC

   

  IZLOZBA TURIZAM U BEOGRADU IZMEDJU DVA SVETSKA RATA

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com