• BG

  Пастор: Питање КиМ важно за све грађане, не само Србе и Албанце

  Шеф посланичке групе и потпредседник Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор рекао је да питање Косова и Метохије није само питање за Србе и Албанце, већ и за све грађане ове земље, јер од њега зависи будућност Србије.

  Он је стога замолио председника Александра Вучића да учини све што је у његовој моћи да се дође до компромиса и да, свакако, решење буде мирно.

  Пастор је, на посебној седници парламента о КиМ, рекао да је нашем друштву потребна истина и реалан приступ.

  „Грађанима треба објаснити, баш као што сте ви данас то учинили, шта је било пре 50, 100, 200 година да би најшира јавност разумела зашто су Србија и Срби на КиМ данас у оваквој ситуацији”, рекао је Пастор, након што је председник представио извештај у парламенту.

  Он је рекао да је парламент од 2007. до 2012. године усвајао резолуције и декларације чије је заједнички именитељ био да текстови били нереални и подржавали су формулације за које је, каже, било евидентно да нису оствариве.

  „Али, ипак је тада већина посланика гласала за те текстове, да би се показало некакво лажно национално јединство”, рекао је Пастор.

  Он је истакао да се ситуација од 2012. променила и да се много реалније прича о том питању, а председник Републике и влада много искреније приступају том питању.

  Пастор је истакао да ће СВМ подржавати, као и до сада, владу и председника у доношењу тешких одлука, а да заузврат траже само реалан приступ и да сви говоре истину, као што је председник данас учинио по питању КиМ.

  „Молим вас учините све што је у вашој моћи да дођемо до неког компромиса и да, свакако, решење буде мирно. Знам да се за то борите, али и да то не зависи искључиво од вас”, рекао је Пастор, преноси Танјуг.

  Додао је да није најважније питање када ће Србија ући у ЕУ, за шта се СВМ залаже, већ да је најважније питања да ли има будућности наше деце у Србији и да ли ће она моћи пристојно да живе, што, истиче, не зависи само од мера фискалне консолидације, већ и од политичких одлука.

  Пастор је напоменуо и да СВМ подржава финансијску подршку државе Србима на КиМ.

  „Од нас никад нећете чути речи као од неких представника српских странака – зашто дајете толико пара за Србе на КиМ. Са тим се у потпуности слажемо. Оснажујте Србе, то је интерес Србије, свих грађана и војвођанских Мађара и максимално подржавамо такав вид вођена политике”, рекао је Пастор.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com