• BG

  Пет тона средстава за помоћ у ванредним ситуацијама стиже децембра у Српско руски хуманитарни центар

   

  Humanitarni centarСрпско руски хуманитарни центар је 2014. године формиран као структура захваљујући испорукама робе  из Русије –  ватрогасно-спасилачких возила, роботехнике и  резерви СРХЦ-а, намењеним за коришћење током отклањања последица ванредних ситуација– пожара, поплава и ради обезбеђивања дејстава персонала СРХЦ-а  или српских колега.

  За протекле три године много од пометутог је предато на оперативно коришћење јединицама српске службе за ванредне ситуације (Сектору за ванредне ситуације МУП-а РС), локалним властима за отклањање локалних кризних ситуација и међународним организацијама за отклањање хуманитарних проблема, укључујући  имовину и опрему за формирање пријемних пунктова за смештај миграната у Прешеву, Кањижи и Шиду.

  Снажан подстицај развоју Центра  било је  решење Владе Србије о примопредаји зграде (2017. г.), у којој се сада налази СРХЦ, у власништво МУП-а Републике Србије, што нам даје могућност да изводимо радове, који се тичу модернизације  просторија и преласка у логистички и наставно-тренажерни центар.

  Са своје стране, Москва, у оквиру Споразума између Србије и Русије наставља да обезбеђује рад Центра и да попуњава његове резерве.Humanitarni centarОве године је планирана достава 5 тона средстава, која се користе за отклањање последица  ванредних ситуација – агрегати, кревети, јастуци и друго, а такође  и опрема за формирање савремене основе Центра за наставу и тренинг – полигон „Штурм“, чија је испорука планирана за децембар ове године.

  Након његове монтаже и пуштања у рад, Центар ће постати јединствена хуманитарна структура на целом Балкану, где ће моћи да се обучавају не само представници различитих установа Србије већ и колеге из суседних држава. Поред тога, значајна количина опреме купљена је у Србији.

  Укупна цена купљеног је више од 400 хиљада долара.

  На примопредаји  робе из Русије,  присуствовали су гости –  припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије и  представници Амбасаде Руске Федерације у Београду.

  Цео персонал Центра и сви његови пријатељи су задовољни тим кораком  у развоју СРХЦ-а и надају се даљој активизацији његовог рада.

  СРХЦ

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com