• Ekonomija

  Počela gradnja novog bloka TE „Kostolac B3“

  TE KostolacFoto: FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

  Novi blok „Kostolac B3“, snage 350 megavata, najveća je investicija u domaćem energetskom sektoru i prvo veliko energetsko postrojenje koje se gradi u Srbiji posle skoro tri decenije. Vrednost tog posla je 613 miliona dolara.

  Očekivana godišnja proizvodnja je oko 2,5 milijardi kilovat-časova električne energije. Ukupna vrednost druge faze projekta modernizacije TE „Kostolac B“ je 715,6 miliona dolara, od čega su ulaganja u izgradnju novog bloka B3 snage 350 MW – 613 miliona dolara.

  Ukupno 85 odsto novca za finansiranje projekta obezbeđeno je iz dugoročnih kredita kineske Eksim banke, dok 15 odsto sredstava obezbeđuje EPS. Rok otplate je 20 godina, uključujući grejs period od sedam godina i fiksnu kamatu od 2,5 odsto godišnje.

  Ugovor o zajmu Kine vredan 608 miliona dolara

  Kamen temeljac položili su premijerka Ana Brnabić, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasador Kine Li Mančang i v.d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić. Blok B bi trebalo da bude završen 2020. godine.

  EPS će tako dobiti moderan, efikasan blok koji će ispunjavati sve domaće i evropske ekološke kriterijume i dugoročno će povećati sigurnost srpskog energetskog sistema. Započeti su pripremni radovi za izgradnju dimnjaka i sistema za hemijsku pripremu vode.

  Projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, koji je potpisan 21. avgusta 2009. godine.

  Počela gradnja novog bloka TE "Kostolac B3"Počela gradnja novog bloka TE "Kostolac B3"Počela gradnja novog bloka TE "Kostolac B3"

  Paket projekat okvirno je ugovoren 2010. godine sa kompanijom CMEK (China Machinery an Engineering Corporation), jednom od dve najveće kineske kompanije iz oblasti energetike i odvija se u dve faze. Izgradnja bloka B3 deo je druge faze realizacije projekta, uz povećanje proizvodnje kopa „Drmno“ sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje, da bi se obezbedile dovoljne količine uglja za novi blok. Izgradnja novog, šestog jalovinskog sistema na kopu „Drmno“ počela je u januaru 2017.

  Izgradnja novog termo bloka „Kostolac B3“ planira se prema najstrožim evropskim standardima i tehničkim propisima. Ugovorom je predviđeno i da sva oprema koja će biti ugrađena u novi blok ispuni evropske normative kvaliteta.

  U TE „Kostolac B“, u okviru prve faze projekta završene su revitalizacije blokova B1 i B2, koji sada proizvode električnu energiju ukupnom snagom od 700 megavata i izgrađeno je novo postrojenje za odsumopravanje dimnih gasova.

  Prvi deo kineskog kreditnog aranžmana uključuje i izgradnju infrastrukturnih objekata – pristaništa na Dunavu, koja je počela ove godine i žezničke pruge u dužini od 18 kilometara za dovoz krečnjaka, odvoz gipsa i dovoz opreme.

  Ugovorena vrednost tog dela projekta iznosi 344,6 miliona dolara.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com