Zabava

Porodica moždano mrtve devojke ne prihvata smrt svoje ćerke

Skrinšot via CNN

Tekst je preuzet sa Broadly-a

Trinaestogodišnjoj Jahi Mekmat je 2013. godine izdata umrlica nakon fatalnog srčanog udara. Njena majka odbija da Jahi skine sa aparata za održavanje života jer devojka nastavlja da raste i fizički sazreva. Jahina majka tvrdi da je njena ćerka i dalje živa.

Uz novu sliku Jahi Mekmat na Fejsbuku je napisano: „Jahi je zdrava i lepa kao i uvek, dokazujući nevernicima da nisu u pravu.“ Nevernici na koje se ovde misli su najverovatnije država Kalifornija za koju je Jahi legalno mrtva, dok Jahina majka Naila Vinkfild, ali i njenih 50.000 fanova na društvenim mrežama ne misli tako.

Zvanično, Jahi Mekmat je mrtva duže od dve godine. Sada 15-godišnjoj devojci iz Ouklanda utvrđena je moždana smrt u decembru 2013. nakon komplikacije prilikom operacije apneje pri spavanju (sindrom prekida disanja tokom spavanja) u dečjoj bolnici u Ouklandu. Tokom komplikovane operacije koja podrazumeva odstranjivanje nozdrva, adenoida, uvule i hrskavične strukture iz njenog nosa, Jahi je doživela srčani zastoj uz obilno krvarenje u mozgu. Nije mogla samostalno da diše, a takođe nije imala dotok krvi u mozak niti nervnu električnu aktivnost.

Odluka o izdavanju umrlice za Jahi je potvrđena nakon što su tri nezavisna neurologa zaključila da je 13-godišnja devojka ispunila kriterijume za legalnu moždanu smrt. Jahina porodica je insistirala da je njihova ćerka i dalje živa.

Objava smrti znači da telo osobe mora biti isključeno sa aparata za održavanje života. Ovo je i trebalo da se Jahi dogodi u januaru 2014. ali do toga nije došlo, a Vinkfild je uspela da ugovori sa patološkim biroom Alameda okruga da se zvanični „ostaci“ predaju porodici pre nego što Jahi isključe sa aparata.

Vinkfild je organizovala da se Jahino telo priključeno na aparate preveze do Nju Džersija, države u kojoj je dozvoljeno iz religoznih razloga ne proglašavati moždanu smrt.

Jahi je i dalje u Nju Džersiju gde prima kućnu negu.

U decembru 2015, Mekmatina porodica je podnela građansku tužbu protiv države Kalifornije da ukine objavu smrti Mekmatine. Tužba na 57 stranica sadrži mišljenja eksperata koji tvrde da je Jahi zapravo živa duže od dve godine nakon što je proglašena mrtvom.

Ključna komponenta tužbe se zasniva na dokazu da Jahi sazreva. Od kada je proglašena moždano mrtvom, Jahi je dobila svoju prvu menstruaciju, a pokazuje i druge znakove puberteta. Nijedan od njenih organa ne propada, a njeno telo nastavlja da normalno raste.

Jahi i njena majka via Facebook

Činjenica da Jahi ima menstruaciju je ključna. Dr. Alan Ševmon, profesor emeritus neurologije na UCLA u dopisu slučaju navodi da menstruacija ukazuje da joj je hipofiza funkcionalna i živa. Ševmon veruje da je ovaj podatak dovoljan da država uradi reviziju objave smrti, s obzirom na to da osoba koja nema moždanu aktivnost ne bi imala žlezdanu funkciju koja je izazvala napredak prisutan na Jahinom telu.

Pročitajte i: „Kakav je osećaj kad vam operišu mozak dok ste budni“

Vinkfild želi poništenje objave smrti kako bi Jahi mogla da vrati u Kaliforniju, gde njena porodica može da je podrži dok istražuju nove mogućnosti lečenja.

Tužba za građanska prava je trenutno u procesu u sudskom sistemu. Prošle nedelje, okrug Alamede je podneo zahtev za odbacivanje protiv porodice, nakon sličnog zahteva koji je podnela država Kalifornija nedelju dana ranije. Oba zahteva će na razmatranje izaći 12. maja u federalnoj sudnici u San Francisku.

Jahi i njena majka via Facebook

Jahina porodica nastavlja svakodnevno da postuje sadržaje na njihovoj Fejsbuk stranici. Osim slika, porodica je postavila nekoliko snimaka na kojima deluje kao da Jahi reaguje na verbalne komande kojima se od nje traži da pomeri svoje ruke i noge. I dok ljudi sa moždanom smrću tehnički mogu da se pomeraju, doktori tvrde da su Jahini pokreti „pokreti kičmenog refleksa“ koje ne proizvodi mozak.

Vinkfildovi su Jahi uspešno preselili u Nju Džersi, državu u kojoj je dozvoljeno iz religioznih razloga ne proglašavati moždanu srmt.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh