Ekonomija

Potpisano: Beograđanima stižu busevi na struju

električni autobus elektro busFoto: screenshot/YouTube

Ugovor o isporuci električnih autobusa potpisali su direktor JKP Gradsko saobraćajno preduzeće, Željko Milković, i generalni direktor kompanije Čeriot motors iz Sofije, Milen Milev, u prisustvu gradonačelnika Beograda, Siniše Malog.

Kineska tehnologija, bugarska distribucija

Električne niskopodne autobuse proizvod kineska kompanija Hajger, a distributer je Bugarska kompanija Čeriot motors. Cena jednog autobusa je 460.000 evra, a rok trajanja je 12 godina. Sa punjenjem od 10 minuta vozilo može da pređe 20 kilometara, a kapacitet vozila je minimum 80 putnika.

„Danas pokrećemo jednu novu stranicu u istoriji Gradskog saobraćajnog preduzeća u Beogradu. Danas je potpisan ugovor o kupovini prvih pet električnih autobusa za GSP. Ovo je prvi put u istoriji da Beograd i GSP nabavljaju električne autobuse“, kazao je Mali.

Mali je kazao da je nabavka pet električni autobusa prvi korak konsolidacije i restrukturisanja Gradskog saobraćajnog preduzeća.

„To je deo programa i plana konsolidacije GSP-a i jedna velika poruka s obzirom na to da se radi o ekološki prihvatljivim vozilima“, kazao je Mali.

Dodao je da na ovaj način Beograd postaje deo „ekskluzivne grupe malog broja gradova u svetu koji imaju i koriste električne autobuse“.

potpisivanjeFoto: Grad Beograd

Prema njegovim rečima, električni autobusi su „ekološki prijateljski autobusi“, jer ne proizvode štetne gasova, a Beograd će biti prva prestonica u Evropi koja će imati jednu liniju sa električnim autobusima.

Mali je kazao da je rok za isporuku 150 dana, a da će se ukoliko bude novca svake godine nabavljati nekoliko električnih autobusa.

„Time ćemo uraditi veliku stvar za građane Beograda, ali i za kvalitet, brzinu i cenu našeg prevoza, jer su ovi autobusi mnogo štedljiviji“.

Direktor JKP „Gradsko saobraćajno preduzeće“ Željko Milković kazao je da potpisivanjem ovog ugovora JKP GSP ulazi u „eru nekog novog tehnološkog razdoblja“.

„To je najmodernija tehnologija kondenzatora visokog kapaciteta sa brzim punjenjem“, dodao je Milković.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh