Analize I Kolumne

Прилог критици државе Србије 3 – Где студирају српски студенти?

Текуће, 2021/22. школске године, у Србији је уписано 243 730 студената. Од тог броја, на факултете и високе школе у Београду и Војводини уписано је око 194 хиљаде студената, а на факултете и високе школе у остатку Србије око 50 хиљада студената. Безмало 80% студената у Србији студира у Београду и у Војводини. Универзитет у Новом Саду (државни) има више студената него државни универзитети у Крагујевцу, Нишу и Новом Пазару заједно.

Претходне календарске 2021. године, у Србији је студије успешно завршило 39 956 студената. Од тог броја, безмало 31 хиљада студената (77%) је дипломирало на факултетима и вишим школама у Београду и Војводини, а тек нешто више од 9 хиљада у остатку земље.

О коликој неравнотежи у броју студената и у броју свршених дипломаца се ради, најбоље се види по томе што је број ученика средњих школа у Београду и Војводини готово потпуно једнак броју ученика у осталом делу Србије.

Нема се студентима шта ту замерити. Када већ не могу да нађу одговарајуће запослење у средини из које су потекли, боље да и студирају тамо где има перспективе.

 

Иначе, међу уписаним студентима, 141 хиљада (58%) су студенткиње, а међу свршеним студентима, 24 и по хиљаде (61%) су припаднице лепшег пола. Ово „припаднице лепшег пола“ је устаљена фраза, а, можда, би било боље рећи „припаднице паметнијег пола“.

 

Љубомир Костић

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh