Hronika

Puljić: Hrvati duboko pogođeni hapšenjem pripadnika HVO

MOSTAR – Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ocenio je danas da je Hrvate katolike duboko pogodilo hapšenje bivših pripadnika HVO u Orašju i upozorio da su, kako je rekao, ostali nekažnjeni zločini koji su rezultirali ubistvima, nestankom i progonom više desetina hiljada Hrvata na tome području.

„Hrvati, koji su u najvećim delom katolici, osećaju se duboko pogođenim nedavnim hapšenjem u malom delu Bosanske posavine koji je uspeo da se odbrani te nije prognan tokom rata“, izjavio je kardinal Puljić na zasedanju Biskupske konferencije BiH u Sarajevu.

Kako je prenela Katolička tiskovna agencija (KTA) Biskupske konferencije BiH, Puljić je pritom dodao da podržava kažnjavanje odgovornih za zločine ali je postavio pitanje zašto su ostali nekažnjeni oni koji su proterali desetine hiljada Hrvata katolika Bosanske posavine o čemu, kako tvrdi, i danas svedoče toliki srušeni i pusti krajevi.

„Nije li najpre trebalo da odgovaraju oni koji su počinili tako velike zločine u tom delu Bosne i Hercegovine i koji su sve učinili i nastavljaju da čine da se prognani katolici ne vrate? Takav selektivan pristup teško može biti pravi put ka miru i ispravljanju nepravde“, rekao je kardinal Puljić.

Osvrnuvši se na obespravljenost Hrvata katolika na području Republike Srpske, Puljić je ustvrdio da su oni zanemareni od međunarodnih moćnika i zaboravljeni od domaćih političara.

U akciji SIPA-e u ponedeljak je u Orašju je uhapšeno deset pripadnika Hrvatskoga veća odbrane, koji se sumnjiče za ratni zločin nad srpskim stanovništvom.

Njima je juče Sud BiH odredio 30-dnevni pritvor.

Foto Tanjug/Z.Žestić, arhiva

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh