Zabava

Robert Durst ide u zatvor zbog optužbi za posedovanje oružja

Fotografije iz policije Nju Orleansa

Robert Durst, naslednik silnih nekretnina po Njujorku i glavni lik surove mini-serije kanala HBO, The Jinx, priznao je krivicu prošle nedelje za nezakonito posedovanje pištolja kalibra 38 milimetara. Dogovor sa tužiocem je postignut pošto je Durst uhapšen u Nju Orleansu prošlog marta, kada su se agenti FBI-ja naprasno zabrinuli da bi mogao da napusti zemlju zbog oživljenog interesovanja za njegov slučaj, piše Njujork Tajms.

Očekuje se da će Durst biti osuđen na 85 meseci zatvora. Međutim, tužilaštvo u Los Anđelesu još uvek nije pokrenulo postupak protiv njega zbog navodnog ubistva njegove bliske prijateljice i desne ruke Suzan Berman 2000. godine. Priznanje krivice u Njujorku za nezakonito posedovanje oružja obavezuje tužioce iz Los Anđelesa da podignu svoju optužnicu do 18. avgusta, što znači da imaju nešto malo više od šest meseci da pripreme slučaj i prebace Dursta iz Nju Orleansa u Kaliforniju, gde će njegov preskupi tim advokata pokušati da ga oslobodi sumnji za ubistvo Bremenove, izvršeno poput egzekucije, pištoljem u glavu.

Durstov život je obeležem optužbama i misterijama. Rođen je u bogatstvu i nasledio je deo ogromne love njegovog oca, jednog od prvih tajkuna nekretninama u Njujorku, Sejmora Dursta. Robertova prva žena Ketlin Mekormik je 1982. godine nestala i nikada nije pronađena; njena porodica godinama veruje da je Durst odgovoran za nestanak. Takođe, Durst je oslobođen optužbi za ubistvo 2003. godine, iako je do detalja opisao proces komadanja leša svog tada 71-godišnjeg suseda u teksaškom gradu Galvestounu u Teksasu, Morisa Bleka, te kako ga je bacio u okean. Njegova odbrana je bila zasnovana na tvrdnji da je smrtonosni pucanj slučajno ispaljen, tokom svađe.

Međutim, ovaj događaj jeste doveo do krivične presude za ometanje istrage i izbegavanja plaćanja kaucije.

Kada je pronađeno telo Bermanove, policija Los Anđelesa je u njenom stanu pronašla pismo u kojem se, navodno, otkriva mesto gde je bio sakriven leš. Rukopis kojim je napisano bio jeanaliziran u to vreme, ali nije tačno utvrđeno kome pripada. Međutim, analiza obavljena tokom snimanja HBO serije, kao i Durstovo snimljeno priznanjenavode se u nalogu za hapšenje izdatom prošle godine.

Ako i kada ovaj slučaj ubistva bude dospeo do suđenja, scene u sudnici će svakako biti uzbudljive. Durstov advokat je parničar iz Teksasa Dik Degerin, koji je uspeo da mu izdejstvuje oslobađanje u ovoj američkoj državi, a tužilac u Los Anđelesu bi trebalo da bude legendarni oživljavačzaboravljenih nerešenih slučajeva Džon Luin.

Kada je 2012. uspeo da izgradi slučaj protiv optuženog za ubistvo iz 1985, osuđenog na 26 godina zatvora, Luin je novinarima rekao: „Za ovaj slučaj je bilo presudno što je prošlo toliko vremena. Teško je zapamtiti laži. Istina se nikada ne menja.“

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh