Ekonomija

S dinarom je sve OK, kažu iz NBS

kurs 2013-15Foto: Ilustracija MONDO/Podaci NBS

Iz srpske centralne banke podsećaju da je dinar i prošle godine u ovo vreme imao približnu vrednost prema evru.

Sezonski faktori

NBS je navela da je dinar u 2016. godini oslabio prema evru za 1,1 odsto, što je uglavnom posledica sezonskih faktora jer se na početku godine troši više deviza za uvoz energenata. „Ove godine to je delimično potpomognuto i turbulencijama na svetskim finansijskim tržištima (pre svega na berzama u Aziji), koja beleže najlošiji početak u prethodne tri decenije“, istakla je NBS.

U saopštenju NBS je istaknuto da neosnovano licitiranje o vrednosti dinara na koju, u maloj i otvorenoj ekonomiji kakvu ima Srbija utiče veliki broj faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja, može otežati napore koje centralna banka ulaže kako bi održala stabilnost na deviznom tržištu.

Devizni kurs je danas 122,9241 dinara za jedan evro, a dinar je za 1,1 odsto slabiji nego na početku godine, 0,7 odsto slabiji nego pre mesec dana i za 0,4 odsto biti slabiji nego pre godinu dana.

„Svesna važnosti deviznog kursa za stabilnost cena i finansijskog sistema, za izvesnost privređivanja i mogućnost otplate kredita, NBS svakodnevno analizira sve faktore koji utiču ili će uticati na aktivnosti na deviznom tržištu i po adekvatno reaguje, ne ciljajući pri tom nijedan nivo deviznog kursa, već relativnu stabilnost na deviznom tržištu“, navela je NBS.

Centralna banka je istakla da najava održavanja vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji nije negativno uticala na kretanja na deviznom tržištu.

To je, kako je objašnjeno, „rezultat činjenice da održavanjem najavljenih izbora neće biti ugrožen niti jedan od planiranih investicionih projekata, kao ni aranžman sa MMF-om, odnosno da političko-ekonomski napredak kojim je Srbija krenula nikako neće biti doveden u pitanje“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh