Zabava

Seks i Silicijumska dolina: ludi i zbunjeni u krevetuMilijarde korisnika Fejsbuka primaju seksualni sadržaj. Ponekad. foto: Josh Edelson/Getty

Kada je Epl 2014. izbacio na tržšte iOS HealthKit , ova aplikacija stigla je telefone sa jednim upadljivim nedostatkom. Najavljivana kao sveobuhvatni metod praćenja svakodnevno zdravstvenog stanja za iPhone korisnike, ispostavilo se da program ne beleži menstrualni ciklus odnosno plodne dane. Ovo je, naravno, iznerviralo neke od korisnika – posebno one čije svakodnevno zdravstveno stanje u velikoj meri zavisi od toga da li im materica krvari ili ne.

Ovaj previd ispravljen je kad je izašao iOS 9, ali ipak ilustruje nezgodnu situaciju u kojoj se nalaze i Epl i njihova konkurencija: seksualnost je deo svakodnevnog života, a sa njom tehno-giganti ne znaju kako da se nose.

Iako se pornografija nalazi u samim temeljima interneta , mnoge mejnstrim kompanije pokušale su da se distanciraju što je više moguće od te nedolične strane veba. Sa druge strane, što se više ove firme ugrađuju u svakodnevni život prosečne osobe, to više shvataju da je seksualnost veliki deo tog života, tj. da razlike su između „nedoličnog“ i „doličnog“ često dosta nejasne.

Mnoge tehnološke institucije, uključujući tu platforme kao što je App Store, Facebook Ads, i Kickstarter, povlače liniju u pesku između seksualnog zadovoljstva i zdravlja – prvo zabranjuju, drugo dozvoljavaju. Na prvi pogled, distinkciju nije teško uspostaviti. Reklama za kondome? Očigledno je o seksualnom zdravlju. Reklama za dojebane18.com? Definitivno je više zadovoljstvo (bar za neke od nas).

Što više slojeva privatnosti tehnološki giganti skidaju sa nas, što se više uvlače u svaki detalj naših života, to će češće dolaziti u sudar sa seksualnošću.Samo što nije uvek tako lako. Uzmimo na primer kGoal (MinnaLife), interaktivni uređaj za vežbanje kojim žene mogu da održe karlične mišiće u formi, što pomaže u trudnoći, sprečava konstipaciju, a u nekim slučajevima pojačava orgazam. (Ja za ovaj proizvod radim kao konsultant, priznajem.)

Finansiran putem Kikstartera (koji ga tretira kao zdravstveno pomagalo), uređaj koristi upravljačku aplikaciju za iOS i Android telefone, ali mu nije dozvoljeno da se reklamira putem Fejsbuka . Iako mu je namena razvoj mišića karličnog pojasa a ne postizanje orgazma, Fejsbuk ceni da je u pitanju proizvod zabranjen za mlađe od 18 godina, kao što su usluge striptizeta ili Vijagra.

Čak i pošto su iz MinnaLife prilagodili svoj oglas tako da vodi direktno do proizvoda na Amazonu, zaobilazeći sajt firme gde bi se potencijalno moglo naići na nešto „nevaljalo“, Fejsbuk i dalje smatra da je sve što ulazi u vaginu samo za punoletne.

Osim, naravno, reklame za kondome. Čak su i kampanje o pravilnom korišćenju kondoma, poput one koju sprovodi neprofitna organizacija Advocates for Youth osetile čvrstu a pravičnu ruku Fejsbuka – zabranjeno im je da se reklamiraju na ovoj platformi.

Iako je poruka ove kampanje bila neuporedivo manje provokativna od one koje plasiraju odobreni oglašivači kao što su Durex i Trojan, činjenica da se obraćaju konkretno populaciji mlađoj od 18 godina proglašena je nedoličnom. Širom zemlje, mnoge srednje škole istu takvu poruku obavezne su da upute svojim učenicima.

(Da stvar bude još manje logična, Dureks proizvodi i prodaje razna pomagala namenjena seksualnom zadovoljstvu kao što su vibratori i lubrikanti, ponosno prikazani na sajtu kompanije. To Fejsbuk nije sprečilo da sa ovom firmom održi ugovor o oglašavanju .)

Durex u Indoneziji šalje poruke korisnicima Fejsbuka; via Facebook/SF Gate

Ne zaboravimo ni da je seksualno obrazovanje sve više i više eksplicitno. Mnogi navodno edukativni projekti tipa HappyPlayTime (kog je App Store odbila), MakeLoveNotPorn, i OMGYes (koji nije ni dostupan u formi aplikacije) prilično zadiru u 18+ teritoriju.

Da li eksplicitne video demonstracije koje nudi OMGYes zaista čine ovaj program lascivnim u poređenju sa bezbroj seksualnih saveta na iOS? Epl strogo zabranjuje golotinju, tako da je za njih odgovor „da“. Ali zašto smatraju da je proizvod tipa iKamasutra društveno prihvatljiviji od gorepomenutog, koji je naučno zasnovan i podržan od strane seksologa?

Lako je reći da su Epl, Fejsbuk, Gugl, i ostali samo dinosaurusi koji kaskaju za razvojem društva, ali to ne bi bilo baš precizno. Ove kompanije se više trude da održe ravnotežu između tradicionalnih ideja o pristojnosti i naglog razvoja u pravcu seksualnosti. Da ne pominjemo što – bar u slučaju Kikstartera – moraju da izlaze u susret internim propisima drugih kompanija preko kojih vrše naplatu . Mlađe generacije navikle su da imaju lak pristup informacijama ma koliko nečiste one bile, i zato za njih ovo balansiranje deluje kao nedosledno, često i diskriminatorno, prenemaganje.

Uprkos ovim restriktivnim stavovima, mnoge od ovih kompanija su progresivne daleko više od velikog dela stanovništva, da ne pominjemo npr. kongres čiji članovi i dalje pokušavaju da ukinu finansiranje za Planned Parenthood . Ali možda nisu dovoljno progresivni.

Što više slojeva privatnosti tehnološki giganti skidaju sa nas, što se više uvlače u svaki detalj naših života, to će češće dolaziti u sudar sa seksualnošću. Ako žele da budu jedini uređaj, platforma, ili sajt koji koristimo, moraće da nađu način da uključe seksualnost i seksualno zdravlje u svoju viziju. Izbori koje budu doneli po tom pitanju imaće direktan uticaj na naše živote. Nadajmo se da znaju šta rade.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh