Kultura

Srećan vam Svetski dan poezije

poezijaFoto: Facebook/Svetski dan poezije

„Svrha proglašenja Svetskog dana poezije jeste doprinos promociji citanja, pisanja, objavljivanja i ucenja poezije u citavom svetu, kao i podsticanje nacionalnih, regionalnih i internacionalnih poetskih pokreta“, obrazložio je Unesko svoju odluku 1999. godine.

Povezane vesti

Kulturni centar Beograda pridružio se slavljenju poezije 2001. godine festivalom „Svetski dan(i) poezije“, koji će ove godine biti održan od 21. do 23. marta na više lokacija.

Akcenat će biti na odnosu društvenog konteksta i pesničke produkcije, poezije i drugih umetnosti, te ovogodišnja manifestacija ima za cilj da pokaže moderne vidove predstavljanja poezije u vidu izložbi, uličnih umetničkih intervencija, performansa.

Program će obuhvatiti i klasične forme kao što su čitanja/slušanja poezije, razgovori o statusu savremene poezije, a nazivom manifestacije „Republika Poezije“ organizatori žele da pokažu da je poezija ponovo u ovom delu sveta postala „autonomna simbolička teritorija“.

Gosti festivala će biti Džerom Rotenberg (SAD), Gerhard Falkner (Nemačka), Marija Gracija Kalandrone (Italija), vizuelne umetnice i pesnikinje Ursula Kisling i Maki Stolberg (Austrija), Vlado Martek i Miloš Djurđević (Hrvatska), Ljiljana Dirjan (Makedonija), Jaka Železnikar i Janez Strehovec (Slovenija), Šejla Ssehabović (BiH).

Uvod u festival predstavlja izložba video radova, objekata, crteža i poezije Vlada Marteka u galeriji „Podrum“ (KCB), prvog dana manifestacije Železnikar će u Bibliteci grada Beograda održati radionicu kreativnog pisanja pod nazivom „Miris internet poezije: izrazi se programskim kodom“.

Falkner će predstaviti svoje poetske video radove u KCB-u i učestvovati u „Književnom kafeu“ u Gete institutu, dok će austrijske umetnice na više lokacija u Beogradu formirati privremene „teritorije“ poezije za sve one koji su raspoloženi da eksperimentišu sa stihovima, rečima i slovima kao vizuelnim znacima.

Strehovec će predstaviti koncept „nove medijske pesme“ i digitalnu književnost, deo programa festivala biće održan u klubu „Polet“ (Cetinjska 15) i „Magacinu“ (Kraljevića Marka 4), a razgovori učesnika biće posvećeni društvenom i političkom statusu poezije, odnosu poezije i vizuelne umetnosti, kao i odnosu poezije i feminizma. Udruženje književnika Srbije organizovaće sutra miting poezije na kome će učestvovati veliki broj posnika, a domaćini susreta biće Miljurko Vukadinović i Duška Vrhovac.

Zadužbina „Dositej Obradović“, u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu, organizuje na sceni „Raša Plaović“ program „Pesničko podne“ koji će biti posvećen Jovanu Steriji Popoviću, Tanji Kragujević i Miroslavu Maksimoviću.

O pesnicima će besediti književni kritičari Radivoje Mikić i Vasa Pavković, a stihove će govoriti glumci Andreja Maričić, Biljana Đurović i Hadži Nenad Maričić. U muzičkom programu učestvovaće solista Beogradske opere Mihailo Šljivić.

Svetski dan poezije Matica srpska i Biblioteka Matice srpske obeležiće programom posvećenim Matiji Bećkoviću, a o priznatom pesniku i akademiku govoriće prof. dr Jovan Delić, Ivan Negrišorac i Selimir Radulović.

Bećković će održati besedu o poeziji i govoriti svoje stihove. U muzičkom delu programa učestvuje Mladen Jovičić Miško uz pratnju Saše Kočića.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici – MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh