• Društvo

  Тасовац инсистирао да се другачије расподеле 82 милиона

  medijski mrak

  Тек после две године од сталног указивања Синдиката новинара Србије, Професионалног удружења новинара Србије и Коалиције запослених у медијима, Министарство културе и информисања почело је да ради свој посао и да проверава како се дели буџетски новац намењен медијима и медијским удружењима.

  Већ укорењена пракса у протекле две године, од доношења новог сета медијских закона, настављена је и ове година на конкурсима на републичком, покрајинском и локалном нивоу.

  Оно што је посебо проблематично је чињеница да су представници удружења окупљених у Медијској коалицији били у комисијама које додељују новац истим тим удружењима.

  Жалосно је што Министарство културе и информисања на такве појаве реагује тек на крају свог мандата  када је већ изазвана велика штета по јавни интерес …

  Министар културе и информисања Иван Тасовац разговарао је јуче скоро четири и по сата са члановима стручне Комисије за електронске медије, покушавајући да их убеди да промене одлуку о додели 82,94 милиона динара, сазнаје  лист Данас.

  Према изворима листа, спорно је то што у сфери електронских медија буџетски новац нису добиле телевизије блиске напредњацима, а министар Тасовац сматра да су спорне њихове одлуке о расподели буџетских средстава за девет пројеката, међу којима су пројекти НУНС-а, агенција Бета и Фонет, Медија центра, Јужних вести… Такође, поједини чланови петочлане комисије су пружили додатна објашњења на министрову молбу да се образложи спорних девет пројеката којима је комисија доделила средства, нарочито оних на позицији интернета.

  Како објашњава наш саговорник упућен у рад комисије, остало је нејасно зашто је од 271 пројекта спорно баш ових девет, на шта је министар рекао да су то само примери, а да таквих спорних пројеката има још. Комисија је тек јуче добила списак спорних пројеката, због чега су чланови комисије протестовали код министра.

  Састанку су поред министра Тасовца и државног секретара Саше Мирковића присуствовали и Снежана Печенчић, начелница Одељења за нормативне послове, пројектно суфинансирање и евиденцију страних дописника и дописништава у Министарству културе и информисања, службеници из Сектора за информисање Министарства, као и петочлана медијска комисија – Динко Грухоњић (НДНВ), Далила Љубичић – (Асоцијација медија), Михајло Ковач (НУНС), Сибина Голубовић (независна стручњакиња) и Оливера Зекић (РЕМ). Истовремено, на крају састанка било је предложено да се изда и заједничко саопштење за јавност, али се с тим министар Тасовац није сагласио.

  Динко Грухоњић, председник комисије, каже за Данас да је епилог састанка јучерашњег састанка са министром Тасовцем да су четири од пет чланова комисије још једном поновили да остају при предлогу одлука које су донели и да је министар на крају састанка рекао да је у његовом мандату да донесе коначну одлуку.

  – Апеловали смо да одлука буде донета што пре, с обзиром на економску ситуацију у којем се медији налазе и с обзиром да им је новац потребан за реализацију пројеката. Нисам добио одговор зашто је министарство одлучило да комуницира са комисијом путем саопштења за јавност, а нарочито зашто сам ја био главни предмет њихових потпуно неоснованих спекулација и оптужби – истиче Гругоњић.

  Стручна комисија је предложила да се суфинансира 96 пројеката, укупне вредности 82,94 милиона динара.

  Аутор: А. Рокнић Извор: Данас, УНС

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com