• Crna Gora

  Trampova pobeda bi mogla da odloži prijem Crne Gore u NATO?

  VAŠINGTON – Pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD mogla bi da odloži prijem Crne Gore u NATO, piše američki list „Rol Kol“.

  Odlazeći predsednik Barak Obama uputio je Senatu predloženi protokol za odobravanje pristupanja Crne Gore Severnoatlantskoj alijansi, ali usvajanje novog protokola u NATO iziskuje savet i pristanak Senata, a rad na rezoluciji kojom bi se podržala njegova ratifikacija izgleda da je u zastoju, navodi ovaj list.

  Rezoluciju tek treba da usvoji Komitet za spoljne odnose, što brine demokratskog visokog člana Komiteta Bendžamina Kardina, koji želi da Senat tu meru usvoji pre nego što napravi pauzu u zasedanju.

  „Pristupanje Crne Gore NATO ne bi trebalo da bude sporno, i još imamo vremena da to završimo tokom ovog zasedanja Kongresa. Na republikanskom rukovodstvu je da to omogući, a ja sam jasno izneo stav da bi glasanje o tome trebalo da se održi što pre“, rekao je Kardin američkom listu.

  Kardin je naglasio da bi, u suprotnom, to direktno išlo na ruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, za koga tvrdi da je „učinio sve da poremeti crnogorske parlamentarne izbore u pokušaju da zaustavi ekspanziju NATO-a“.

  Kardin je izjavu „Rol Kolu“ dao u danu kada je predsednik Komiteta za spoljne odnose Bob Korker posetio Trampovu kulu u Njujorku kako bi se sastao sa novim predsednikom SAD, koji je naglasio da želi bliže odnose s Rusijom.

  Za Korkera se navodi da je među kandidatima za ulogu državnog sekretara u Trampovoj administraciji, a verovatno bi uživao široku, dvostranačku podršku za tu ulogu među svojim kolegama u Senatu, zaključuje vašingtonski list koji se bavi pitanjima Kongresa.

  AP Photo/Dario Lopez-Mills, File

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com