BG

У целом Београду само 100 гинеколога

У Сремчици од прошле године нема гинеколога, па су жене са ове општине већ око пола године принуђене да на преглед путују и по пола сата до Бановог брда, прича Јелена, житељка овог насеља. Свој здравствени картон морала је да пребаци одмах по преласку своје докторке на ново радно место. Тренутно, каже, постоје само четири гинеколога, који покривају Сремчицу, Моштаницу и остале делове Палилуле.

Јелена је само једна од великог броја Београђанки које већ неко време имају проблема да дођу до свог лекара. Упркос томе што медицински стручњаци апелују да жене што редовније посећују гинекологе, и то пре него што добију било какве симптоме, чини се, да ови специјалисти у нашем граду нису довољно доступни. Проблеми са заказивањем, дуго чекање на преглед и гужве у ординацијама само су неке од ситуација које демотивишу жене у намери да више воде рачуна о здрављу. У градском секретаријату за здравство признају да проблем са гинеколозима постоји на појединим општинама, тако је конкурс за пријем стално отворен у ДЗ Звездара, ДЗ Младеновац и ДЗ Нови Београд, али „тренутно нема незапослених специјалиста гинекологије”.

– У приградским домовима здравља, недостатак гинеколога је знатно мањи него у установама у централним општинама. У домовима здравља Барајево, Лазаревац и Сопот, нема недостатка према нормативу, док у Гроцкој, Младеновцу и Обреновцу, недостаје само по један гинеколог – кажу из овог секретаријата и додају да у Лазаревцу ради пет лекара, што је и предвиђено, а да у овој општини ради и ванболничко породилиште па је здравствена нега жена тамо потпуно доступна.

Читатељке које нас „извештавају” са терена мало пластичније објашњавају ситуацију у здравственим установама и проблеме са којима се срећу када реше да се преконтролишу.

– У нашем дому здравља хаос је настао откако је лекар у кога су жене имале највише поверења отишао у иностранство. Остало их је неколико, али је и то недовољно за општину од око 50.000 становника, па је превелика гужва и дешава се да на пример трудница не може да стигне да узме ни упут за „Народни фронт”. Жене све више иду на прегледе код приватника у Смедерево или Аранђеловац, а моја другарица је картон пребацила у Сопот – прича Светлана, житељка Младеновца.

Да је незадовољство Младеновчанки оправдано, потврђује и Душица Миловановић, директорка тамошњег дома здравља. Проблем је, прича она, настао пре две године када је ординацију напустио лекар који је имао доста пацијената па се његов одлазак баш осетио. Тренутно у њиховој гинеколошкој служби запослена су три лекара иако је по нормативу потребно да их буде четири.

– Пацијенти имају тешкоћа са заказивањем зато што лекари не могу да задовоље све потребе које људи имају, а поготово у ери када су они постали свесни превентивних прегледа и желе да своје здравље контролишу и да на време нешто предузму. Ми смо конкурс расписивали и поново ћемо, али верујте да се нико није јавио ни телефоном да се распита. На то радно место може да буде примљен само специјалиста гинекологије, а не неко други, па чак ни лекар који је на специјализацији иако би он могао да обави знатан део посла – каже др Миловановић.

Она наглашава да ту није реч само о гинеколошким прегледима јер је лекар ове специјалности, едукован и за преглед дојки и први који би требало да рано открије рак дојке који је у порасту.

Приликом заказивања пацијенти не чекају дуго, али у чекаоници, признаје, проведу и око два сата.

– Труднице имају предност и трудимо се да оне буду збринуте. Свакако да и оне чекају дуже, али као и те жене, подједнако су ми важне и оне које би дошле на систематске прегледе, ради раног откривања неких проблема. Можда су оне те које су, чини ми се више угрожене – наводи Миловановићева.

Да муке са гинеколозима немају само приградске општине сведочи и ситуација у централном делу града.

У Дому здравља „Звездара” већ око годину дана недостају два, три гинеколога, а на три расписана конкурса нико се није јавио. Најновији би требало да изађе у среду, па ће се, нада се докторка Весна Филиповић, начелница службе за здравствену заштиту жена ДЗ „Звездара”, јавити неко од млађих колега који су тренутно на специјализацији.

– Имамо више од 24.000 пацијената на Звездари и још 8.000 у Миријеву. То су активни картони, иако имамо неопредељених. То су жене које долазе на прегледе, али због тога што нема довољно кадра нису још изабрале доктора. На тај број становника, по плану нам је потребно 11,5 лекара. Имамо их девет, па нам стално недостају два гинеколога. Стицајем околности и једна докторка нам је болесна. Ми одлично функционишемо колико нас има и с поносом могу да кажем да имамо убедљиво највећи број беба у Србији после Тутина – објашњава Филиповић, специјалиста гинекологије и акушерства.

Уз велике муке лекари успевају да хитне пацијенте одмах приме, док осталима заказују у периоду од месец дана.

И Јована Т., житељка Палилуле каже да ни у овом делу града ситуација, најблаже речено, није бајна.

– Кад позовеш дом здравља да закажеш преглед, прво те питају да ли имаш изабраног лекара, па ако кажеш да имаш, закажу ти, за неки датум који није баш близу. Ако немаш свог доктора, добијеш информацију да ћеш морати да сачекаш јер немају довољно доктора. Питала сам их како је то могуће, а сестра ми је рекла: „Знате ли ви колика је општина Палилула, а број гинеколога је преполовљен” – прича Јована.

Искуства наших саговорница показују да број од 100 лекара специјалиста гинекологије, колико их је према подацима Секретаријата за здравство, није довољан за двомилионски Београд.

Из министарства поручују да се неопходан број лекара и осталог медицинског кадра одређује нормативом који се утврђује у односу на број пацијената и остале параметре доступности здравствене заштите.

Један изабрани гинеколог, кажу прописи, довољан је за 6.500 жена старијих од петнаест година са територије неке здравствене установе.

– Званични подаци градског завода за јавно здравље показују да око 50 одсто регистрованих корисница у току једне године дође на преглед (први или контролни) код свог изабраног гинеколога у Београду. Дневни број прегледа варира од установе до установе и од лекара до лекара, а утврђени минимални обавезни дневни број пријема пацијената је 30 – објашњавају у секретаријату.

Време чекања, кажу, зависи од више фактора, као на пример, да ли је реч о првом или контролном прегледу, о томе о којој је установу реч или које је доба године. Према стручно-медицинској процени гинеколога и хитност има утицај на време заказаног пријема.

Петоро незапослених, на специјализацији 18

На евиденцији у Националној служби за запошљавање је пет специјалиста гинекологије и акушерства од тога су две жене које чекају на посао.

– Од почетка године па до краја маја, Националној служби за запошљавање послодавци су доставили две потребе за запошљавање стручњака овог профила. У истом периоду није било запошљавања људи овог занимања – кажу из НСЗ.

На специјализацији за ову област, према подацима Секретаријата за здравство, тренутно је 18 лекара, што је део активних мера кадровске политике Министарства здравља како би се „излечио” проблем одласка стручних кадрова у приватну праксу и у иностранство.

Извор: Политика

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh