• BG

  ДАН БЕЗБЕДНОГ ИНТЕРНЕТА: Од најранијег детињства неопходно је учити децу да паметно и безбедно користе интернет

  Србија је Дан безбедног интернета, који се обележава у 140 земаља, дочекала као водећа држава у региону и десета у свету на скали развоја информационих технологија.

  То је истакла Татјана Матић, државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, на округлом столу који је тим поводом одржан у Палати „Србија”.

  Овај убрзани развој са собом носи и последице које се огледају у интернет злоупотребама.

  Најчешће и најтеже такве преваре односе се на децу, истакла је Матићева, и додала да је кључ за решавање проблема који оне носе у едукацији спроведеној у основним и средњим школама и значајнијој улози и контроли родитеља када је реч о сурфовању њихових малишана на интернету.

  Резултати последњих истраживања о томе колико деца употребљавају нове технологије, али и колико су угрожена када су онлајн, указују на неопходност системског решавања проблема безбедности најмлађе популације на интернету.

  Матићева истиче да Министарству трговине, туризма и телекомуникација такву праксу и спроводи неколико година, а нарочито од фебруарa 2016, када је основан Национални контакт центар за безбедност деце на интернету.

  У њему је до сада регистровано више од седам хиљада позива грађана, од тога је формирано 1.380 предмета и забележено 155 тежих случајева онлајн угрожавања малолетника, са елементима кривичних дела.

  – Овај центар се, за сада једини у региону, бави превенцијом и реаговањем на угрожавање деце у дигиталном окружењу, и то у сарадњи са Тужилаштвом за високотехнолошки криминал, МУП-ом, Министарством просвете, центрима за социјални рад и домовима здравља – каже Матићева и додаје да истраживања у Војводини говоре да 94 одсто младих од 14 до 17 година има профиле на друштвеним мрежама, а да код само 23 одсто њих родитељи контролишу време проведено крај рачунара.

  Провере су још слабије, у само 16 одсто случајева када је реч о сурфовању преко мобилних телефона.

  Представници Министарства просвете говорили су о начинима на које образују ђаке да безбедно приступе интернету.

  – Не говоримо о забранама, већ о едукацији деце како да на безбедан начин користе интернет и на који начин треба да се заштите на њему – рекла је Катарина Алексић, саветница министра просвете за дигитализацију у просвети и науци, и додала да се залаже за сврсисходно коришћење мобилних телефона на часу, а не за њихову забрану.

  На скупу названом „Заједно за бољи интернет” о системском приступу заштите деце од насиља на светској мрежи говорила је и Биљана Лајовић, задужена за заштиту од насиља у Министарству просвете. Она је истакла да је суштина заштите деце и одраслих од насиља на светској отвореној мрежи у развијању опрезности, а не страха од интернета.

  Политика/Новости дана

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com