Kultura

Uništeno nacionalno blago Srbije!?

gracanica, nadezda petrovicFoto: Narodni muzej

Slike neprocenjivog kulturnog, istorijskog i materijalnog značaja, među kojima su i dela Nadežde Petrović, Milana Konjovića, Uroša Predića, kao i ruske ikone iz 14. i 16. veka, uništene su u poplavi koja je zahvatila i sefove Alfa banke u Kralja Milana 11, pišu „Večernje novosti“.

Ovaj incident se dogodio 5. januara, a vlasnici umetnina obavešteni su, kako kažu, tek deset dana kasnije. Više stotina građana pohranilo je slike srpskih i mnogih stranih slikara u sefovima filijale Alfa banke na Terazijama. Ta dela ogromne materijalne i istorijske vrednosti vlasnici su povremeno ustupali i za izložbe muzejima, kao i galerijama.

Neprijatno iznenađenje za njih usledilo je 15. januara, kada su dobili poziv iz banke da dođu i utvrde šta je i koliko oštećeno. Poplava se navodno dogodila usled pucanja vodovodne cevi, a štetu je, kasnije, saniralo preduzeće „Vodovod i kanalizacija.“

Izvor: youtube

„Svako od vlasnika je došao i sam za sebe je video šta je i koliko uništeno, nakon što smo obavešteni telegramom da se javimo u banku“, priča za „Novosti“ jedan od vlasnika umetnina. „Insistirali smo da se banka oglasi odgovornom i nadoknadi nam štetu. Međutim, predstavnici Alfa banke su nas obavestili da banka nije odgovorna za štetu, već da su za to odgovorni JKP ‘Vodovod i kanalizacija’. Inače, u ugovorima sa bankom postoje i klauzule za slučaj oštećenja i više sile. A mi se pitamo da li smo slike ostavili u banci ili u ‘Vodovodu“.

Vlasnici uništenih umetničkih slika planiraju pojedinačno da pokrenu sporove protiv banke.

„Nisu preduzeli ništa da spreče štetu ili makar da ublaže posledice, da evakuišu sefove iz tih ugroženih prostorija“, ogorčeni su vlasnici slika. „Mogli su ranije da nas obaveste, pa da i sami nekako pokušamo da spasemo slike. Došli smo tamo, sefovi su bili deset centimetara u vodi. Zašto je banka dozvolila da nepovratno propadnu dela neprocenjive vrednosti? Danima su slike ležale u vodi. Odbijaju odgovornost, a u ugovoru piše da moraju da preduzmu sve mere za obezbeđenje dobrog stanja sefa i nadzora nad njim“.

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac, muzejski savetnik u penziji, obavešten je o šteti koja je nastala, a među slikama su navodno i dela Uroša Predića.

Izvor: youtube

„Koliko mi je poznato, reč je o komplikovanim oštećenjima“, objašnjava Kusovac. „Neka se mogu popraviti, ali reč je o delima koja imaju svojstvo kulturnog dobra, tako da je i materijalna šteta u drugom planu u ovom slučaju“.

Odgovora JKP „Vodovod i kanalizacija“ juče nije bilo, jer im je u 15.30, kako su objasnili, isteklo radno vreme!

U Alfa banci je rečeno:U ovom trenutku, od velike je važnosti da napomenemo da nastali događaj nije izazvan radnjama ili propustima Alfa banke ili njenih zaposlenih, niti je banka odgovorna za taj događaj, jer je do prodora vode u prostorije banke došlo usled pucanja vodovodnih cevi izvan prostorija i zgrade banke“.

U ovoj instituciji navode da je banka u potpunosti reagovala u skladu sa ugovorima potpisanim sa klijentima i uložila sve napore da omogući klijentima da preuzmu predmete koje čuvaju u sefovima.

„Imajući u vidu činjenicu da je klijentima, zakupcima sefova, obezbeđena puna privatnost i da banka nema, niti može imati uvid u sadržaj sefova klijenata, banka garantuje samo nepovredivost sefa, što je i ispoštovala za sve vreme trajanja ugovornog odnosa“, ističu u Alfa banci.

„Zgrada Alfa banke ulici Kralja Milana izgrađena je 1924, a u maju 2014. učestvovali su u manifestaciji ‘Noć muzeja’. Tokom te večeri prikazan je sef, kao i dela smeštena u kabinetima i salama. Posetioci su izbliza mogli da vide ‘Gračanicu’ Nadežde Petrović, ‘Jesenje plodove’ Jovana Zonjića, dela Lojza Dolinara i umetnine sa motivima Apolona, Posejdona i Afrodite“, podesećaju „Novosti“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh