Ekonomija

Vučić: Dobro je, ali mora još bolje i biće bolje

Borimo se za ‘Fijat’. Borimo se svakodnevno. Da ove godine proizvodnja da ne bude niža ili ne značajno niža nego prošle godine„, kazao je Vučić u Kragujevcu nakon svečane akademije povodom Dana državnosti Srbije.

„Molim građane za strpljenje“

„Ni pre dve godine se nisam dodvoravao nikome, neću ni danas, neću nikoga da molim, jedino građane da pokažu trpeljivost i strpljenje i da radimo zajedno, jer nam ništa neće pasti s neba“, rekao je Vučić.

On je kazao da je „Fijat“ najveći izvoznik Srbije i da će ta firma imati od Vlade „svaku vrstu pomoći i podsticaja“.

IZVUKLI SMO SE IZ RECESIJE

Vučić je, sumirajući rezultate ekonomsklih reformi, rekao da je Srbija izbegla bankrot, da je stabilizovala javne finansije, podigla značajno poslovni ambijent, dovela investicije na 1,7 milijardi evra i to bez velikih privatizacija…

„Rečju, zemlja se izvuka iz recesije, ali treba nam još mnogo, jer tek sada se vraćamo na nivo rasta iz 2008. godine“, rekao je premijer.

Potrebno nam je dve milijarde evra direktnih stranih investicija da bismo dostigli astope rasta od 3,5 do četiri odsto, kao sto imaju zemlje u EU„, rekao je Vučić i podsetio da su prihodi porasli i u ovoj godini.

Nije dovoljno, ali sigurno ide na bolje, posebno u privatnom sektoru, a biće bolje i u javnom sektoru, stvari idu u dobrom smeru i to govore oni koji kontrolišu naše finansije – MMF i Svetska banka„, rekao je Vučić.

Primetivši da parametri o proizvodnji govore da je ukupni industrijski rast 8,2 odsto, u prerađivačkoj industriji 5,3, te da nemamo velikih negativnih trendova.

„Naše muke su Resavica i RTB Bor“, dodao je.

TEŠKE MERE OPORAVLJAJU SRBIJU

Vučić je naveo da je Srbija danas, posle teških mera, odgovornija i drugačija, i dodao da država više nije pred bankrotstvom, da Srbijom više ne upravljaju tajkuni, da je sačuvan njen ugled u Ujedinjenim nacijama i Unesku.

„Za sve to najveći teret preuzeli su građani“, rekao je premijer u obraćanju građanima Kragujevca.

On je istakao da za lake mere nisu potrebni ni premijer, ni država, samo neodgovorna vlast.

Svako može da obećava i da čini lake mere i da ne kaže da ćemo tako da propadnemo za godinu dana. Za lake mere vam ne treba premijer i odgovorna vlada, to može svako, a Srbija je danas, posle teških mera, odgovornija i drugačija, a svi građani znaju kroz šta smo prošli„, rekao je Vučić.

On je dodao da zna da se u Srbiji teško živi, da je nezaposlenost velika, ali je podsetio i da je mnogo manje nego pre nekoliko godina, kad je bila 26 odsto, a sad je 18.

Znali smo kad da malo popustimo, a kad da zategnemo, a sve što smo postigli, postigli smo jer smo bili ujedinjeni„, rekao je Vučić i zamolio građane da i ubuduće budu složni i ujedinjeni, i da „čuvamo Karađorđevu i Miloševu Srbiju“.

On je rekao da sada u Srbijom ne upravljaju lopovi i tajkuni, mada ih i dalje ima, posebno na lokalnom nivou, ali da više nema onih koji upravljaju bankama i vode državnu politiku.

U poslednje dve godine, rekao je, uspeli smo da zemlju spasimo od bankrotstva.

Podsetio je i da nije usvojena rezolucija o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, kao i da je propao zahtev Kosova da bude član u Unesko.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh