Ekonomija

Vučić u Davosu: Srbija je ekonomski tigar JIE

vučićFoto: Tanjug/Oskana Toskić

Vučić, koji učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u autorskom tekstu objavljenom na zvaničnom portalu tog foruma, kaže da je potencijal za privredni rast u Srbiji veliki.

„Strukturne i ekonomske reforme koje preduzimamo biće ključ za pokretanje tog rasta. Ukoliko to budemo mogli da uradimo, a prvi rezultati pokazuju hoćemo, očekuje se da će Srbija postati ekonomski tigar jugoistočne Evrope,“ naveo je Vučić.

Iako na raskrsnici između Istoka i Zapada, poručio je premijer, Srbija je posvećena tome da stvori društveni i ekonomski sistem zasnovan na zapadnim standardima unapređujući istovremeno ekonomske odnose sa svojim istočnim partnerima, kako u smislu ulaganja tako i u smislu trgovine.

„Želimo kvantni skok“

Prvi rezultati dosad sprovedenih reformi su obećavajući, uveren je Vučić ali, istakao je, „naše ambicije su mnogo više.“ „Želimo da učinimo kvantni skok u smislu rasta, oslobađajući i jačajući glavne nosioce rasta – fizički i ljudski kapital kao i tehnologiju,“ reka je on.

U tekstu pod naslovom „Budućnost srpske ekonomije“, srpski premijer podseća da su u današnjem nestabilnom i globalizovanom svetu konkurentnost i ekonomski rast sve veći izazov.

U tim okolnostima, kako je ocenio, male zemlje ne treba da pokušavaju da promene globalna pravila igre već da donesu ispravnu politiku kako bi najbolje iskoristile područja na kojima beleže rast i stvorila nova.

Prema njegovim rečima, investicije u fizički kapital u Srbiji su još uvek za jednu šestinu manje nego što je stopa potrebna da bi se dostigla planirana stopa rasta od preko četiri odsto.

Srbija, taj kapital namerava da ojača povećavajući javna ulaganja u infrastrukturu i stvarajući povoljno okruženje za rast privatnih ulaganja, kroz rešavanje problema preterane birokratije i poboljšanjem efikasnosti pravnog sistema, naveo je premijer Srbije.

Cilj je, kako je dodao, da se javna ulaganja povećavaju sa 3 odsto BDP-a u 2016 za 1-1.5 odsto BDP-a u narednih nekoliko godina i tako obezbedi završetak autoputa od Mađarske do Makedonije i Bugarske (Koridor 10), autoputa od Beograda do Jadranske obale u Crnoj Gori (Koridor 11) i brzih pruga od Beograda do Budimpešte do 2018.

„Uspešan završetak ekonomskih reformi viša stopa rasta i okončanje pregovora o pristupanju EU do kraja decenije, predstavljaće konačnu i zvaničnu potvrdu uspeha Srbije u ekonomskoj, socijalnoj i političkoj tranziciji ka liberalnoj, tržišno orijentisanoj demokratskoj zemlji Evrope“, zaključio je Vučić.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh