Zdravlje

Zaboravite na kilograme i biće ih manje

Preterano brinuti zbog nekoliko kilograma viška može učiniti više štete nego koristi, kaže novo istraživanje

Naučnici su ustanovli da debele i preteške osobe koje o težini stalno brinu i misle, više dobijaju na kilaži nego iste takve osobe kojima težina nije opsesija. Osobe sa viškom kilograma sklonije su prejedanju jer tako reaguju na stres što ih vodi daljnjem dobijanju kilograma.

Ako smo stalno koncentrisani na višak kilograma, zdrav način života je težak izbor.

Naučnici smatraju da ohrabrivanje ljudi da izgube kilograme bolje deluje ako se debljina ne predstavlja kao nešto strašno. Studije, provedene u Americi i Velikoj Britaniji pokazuju da je ključ problema debljanja mehanizam kako osoba reaguje na stres.

Ljudi reaguju na različite načine ali za neke je hrana uteha i oslobađanje od stresa.

A takvi ljudi, iako možda normalne težine tokom života, ako je metoda kojom se rešavaju stresa hrana, počinju se debljati.

Umesto da se suoče sa stresom, ignorišu ga i koriste ono što im je uvek pomagalo da se bolje osećaju u napetim situacijama. Jedu. Čim pojedu stres se vraća, a uzrok stresa nije rešen što vodi ka novom uzimanju hrane za utehu.

Šećer i drugi mehanizmi kao šoping, alkohol i razni stimulansi daju osećaj zadovoljstva, povisuju se dopamin i serotonin.

Po završetku konzumacije opet dolazi do pada raspoloženja pa se stvaraju ciklusi zavisnosti tj. povećanje oslanjanja na takve stvari ili radnje da bi se osećali normalno. Kada ovi ciklusi žudnje za utehom dovedu do debljanja, smanjuje se samopouzdanje, a povećava dalje oslanjanje na stimulanse.

Stres smanjuje osetljivost na osećaj sitosti. Masne stanice proizvode hormon leptin da bi dojavile hipotalamusu da smo siti nakon što je hrana ušla u krvotok.

Veruje se da je leptin glavna stavka u prejedanju, što je poznato kao rezistencija na leptin jer su kod preteških osoba prisutne visok stepen leptina. Leptin reaguje na raspored uzimanja hrane. Ako se jede između obroka, apetit se pojačava, organizam tada nije naviknut na obroke u tačno određeno vreme.

Suzdržavamo li se od dodatnih kalorija između obroka, navići ćemo telo da ne traži više hrane. Osetljivost leptina postaje bolja smanjenjem lučenja inzulina, reduciranjem stresa i vežbanjem.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh