• Gradovi

  Zapadni mediji: Raskošan doček Putinu

   

   

  Zapadni mediji ocenjuju da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu organizovan raskošan doček u Srbiji koja pokušava da se približi Evropskoj uniji.

  Agencija Asošiejted pres navodi da je ruski predsednik raskošno dočekan u Beogradu kako bi pokazao podršku srpskom „populističkom lideru i njegovoj promoskovskoj politici“.

  „Zvonila su crkvena zvona, topovi su pozdravljali, a pristalice mahale ruskim i srpskim zastavama na njegovoj ruti kroz srpsku prestonicu“, navodi američka agencija.

  AP navodi da je Srbija zadržala bliske veze s tradicionalnim slovenskim saveznikom Rusijom uprkos formalnom traženju članstva u Evropskoj uniji.

  Američka agencija navodi da su desetine hiljada pristalica Vučićeve desničarske partije dovedene autobusima u Beograd kako bi se okupili ispred Hrama Svetog Save, dok je nekoliko liberalnih organizacija za zaštitu ljudskih prava izdalo saopštenje protiv „glorifikacija autoritativnog režima Vladimira Putina“.

  Agencija Frans pres (AFP) navodi da je ruski predsednik u Srbiji dobio doček dostojan zvezde, s crkvenim zvonima, topovskim plotunima, Migovima i ulicama okićenim bojama ruske zastave.

  Francuska agencija navodi da srpske vlasti nisu štedele na dočeku „dragog predsednika Putina“, „dragog prijatelja“ koji je odlikovao domaćina predsednika Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog.

  Uz istorijske, verske i kulturne veze sa „velikim slovenskim pravoslavnim bratom“, Srbi prepoznaju i podršku Moskve po pitanju Kosova, piše AFP i dodaje da Srbija iako želi da udje u EU odbija da se pridruži zapadnim sankcijama Moskvi, uvedenim posle pripajanja Krima.

  AFP navodi da topao doček u Beogradu ne može da nadomesti udarce koje je Rusija pretrpela na Balkanu Moskva nije uspela da spreči ulazak Crne Gore u NATO 2017, što je put kojim se kreće i Makedonija.

  Londonski Gardijan navodi da je Putin stigao u Beograd da uruči visko državno odlikovanje srpskom lideru Aleksandru Vučiću, nadajući da će se podupreti jedan od nekoliko snažnih bilateralnih odnosa koje Rusija ima u Evropi i ojačati nastojanje Moskve da zadrži uticaj na Balkanu.

  „Srbija je Vladimiru Putinu priredila herojsku dobrodošlicu u četvrtak kada je ruski predsednički avion stigao u Beograd praćen počasnom gardom borbenih aviona MiG-2 koje je nedavno donirao toj zemlji“, navodi Gardijan.

  Nemački Dojče vele navodi da je raskošan doček „vidjen kao pokušaj srpskog predsednika Aleksandra Vučića da poboljša svoj imidž posle višenedeljnih protesta“.

  Pod naslovom „Putin upozorava Zapad na Balkanu dok Srbija priredjuje raskošnu dobrodošlicu“, BBC navodi da je ruski predsednik došao Beograd da zacementira veze sa zemljom koja nastoji da udje u EU.

  BBC postavlja pitanje zašto Srbija, ako je toliko odlučna da udje u EU, toliko pokazuje svoje prijateljstvo s Rusijom i ocenjuje da se igranjem s vezama s Moskvom privlače konzervativno-nacionalistički glasači Vučića i njegove Srpske napredne stranke.

  Takodje se time naglašavaju slovenski i pravoslavni karakter zemlje iako ide ka Zapadu, što pomaže Vučiću da iznese argument da politiku koja približava Srbiju članstvu u EU, kao što je normalizacija odnosa s Kosovom, ne nemeće Brisel, već da ona predstavlja racionalni izbor za poboljšanje života ljudi.

  U diplomatskom smislu, ugošćavanje ruskog predsednika predstavlja podsetnik EU da lojalnost Srbije ne uzima zdravo za gotvo i da se drži svojih rokova o pristupanju 2025. godine, dodaje BBC.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com