• Kultura

  Завичајни дани у Суботици

  Под слоганом „Различитост зближава“ у недељу су почели четврти по реду Завичајни дани, у организацији Савеза српских удружења Севернобачког округа.

  И ове године, припремљен је богат културно-забавни и спортски програм за све генерације.

  Негујући сећање на завичај, манифестација према речима организатора, за циљ има указивање на богатство различитости и значај међусобног поштовања и зближавања свих грађана Суботице.

  –  Kада смо конципирали програм покушали смо да задовољимо све сфере нашег друштва, од омладине до најстаријих и заиста смо се трудили да промовишемо садржаје које грађани не могу често да виде на телевизији, који промовишу етичке и народне вредности које су део наше традиције.

  Трудили смо се да све националне заједнице у Суботици буду заступљене, јер је завичај универзална категорија и требало би сви заједно да га негујемо.

  Фестивал „Завичајни дани“ има за циљ да превазиђе евентуалне разлике које постоје међу нама, да нам обезбеди да се још више волимо и поштујемо и живимо у толеранцији, што се и постиже када се превазиђу предрасуде и када се боље упознамо – каже Саша Граворац, председник Савеза српских удружења Севернобачког округа.

  У среду је на Градском тргу  одржан програм „Деца Србије деци Kосова и Метохије“ у оквиру кога ће наступити дечји фолклорни ансамбли из Остојићева, Сенте, Бајмока и Александрова.

  Поводом десетогодишњице акције „Деци Kосова и Метохије с осмехом, заједно у школским клупама“ од 18 часова на градском тргу је одржан концерт.

  Четвртак ће бити дан за спорт, али и најмлађе Суботичане.

  Од 8 часова на градском тргу биће одржан први Завичајни фестивал спорта, док у 18 часова бити приређена трећа по реду Kонференција беба, у чијем програму ће учествовати Љубивоје Ршумовић, Урош Петровић , Јована Јеловац Цавнић, Бранимир Росић и Сузана Видаковић.

  По одлуци жирија, познатог композитора Марка Kона, на такмичењу за „Златни глас Суботице“ учествоваће по седам финалиста у млађој и старијој категорији у четвртак од 20 часова.

  Промоција књиге „Судија у рату и миру“ Данице Маринковић биће одржана у читаоници Градске библиотеке у петак.

  Истог дана, на градском тргу кроз наступ преко 30 ансамбала из целог региона биће представљено фолклорно стваралаштво, док ће од 20 часова за љубитеље народне музике бити приређен концерт Вере Матовић и Синова Мањаче.

  Последњег дана, у суботу, фолклорни ансамбли из наше, али и суседних земља представиће народно фолклорно стваралаштво, а манифестација ће бити затворена концертом Жељка Васића, који је планиран за 21.30 час.

  Н.П.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com