Kultura

Žene, besplatno u muzeje!

telekom, predrag ćulibrk, istorijski muzej, mihajlo pupin izložbaFoto: Mondo/ Goran Sivački


Povodom Međunarodnog dana žena, Istorijski muzej Srbije (Trg Nikole Pašića i Konak kneza Miloša u Topčideru) u utorak otvara vrata za osobe nežnijeg i lepešg pola.

Dakle, sve žene će u utorak, 8. marta moći besplatno da vide dve postavke – sjajno izložbu o Mihailu Pupinu (Trg Nikole Pašića), a u Konaku kneza Miloša u Topčideru mogu da se upoznaju sa tematskom izložbom u fotmi stripa „Eto mene, eto vas… Sećanje kneza Miloša“.

Inače, izložbu „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti“ je od oktobra prošle godine kada je otvorena do sada videlo više od 20.000 ljudi!

Nedavno je saopšteno da će interaktivna izložba o životu i izumima Mihaila Pupina, koju je značajno pomogao Telekom Srbija, biti produžena do juna ove godine, a potom će krenuti na turneju.

Saznajte i vi zašto je FBI pratio Pupinov rad, da saznate sve o njegovim brojnim patentima, učešću u osnivanju NASE, odnosu sa predsednikom SAD Vudro Vilsonom, Nikolom Teslom, Albertom Ajnštajnom i drugim značajnim ličnostima tog vremena…

Izložba opisuje Pupinovo detinjstvo i obrazovni put, aktivnosti na polju nauke, pronalazaštva, profesorskog rada, osnivanja i unapređenja najvećih institucija nauke u Americi, njegove nacionalno-političke doprinose pre, tokom i posle Velikog rata, mnogobrojna dobročinstva, mecenski odnos prema umetnosti i književni rad ovenčan prestižnom Pulicerovom nagradom za autobiografsko delo „Od pašnjaka do naučenjaka“.

Ono što ovu postavku čini jedinstvenim muzeološkim iskustvom za posetioce je upotreba najnovijih tehnologija. Upotrebom mobilnog telefona ili tableta, sa preuzetom besplatnom aplikacijom „Pupin“ ili samim prisustvom posetioca u prostoru, svaki segment izložbe postaje interaktivan, kako bi se audio-vizuelnim sadržajima dodatno približio i ilustrovao život i rad svetski poznatog pronalazača. Tako se na primer, interaktivne AR naočare koriste prvi put u muzejskoj praksi.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh