Gradovi

Значај воде за здравље

Постоји неколико ствари које не можемо да игноришемо да бисмо сачували здравље и живели пуним плућима. То су: исхрана, одмор и вежбање. Без обзира на то како се добро храните, ако не спавате и нисте физички активни, појавиће се проблеми. Исто тако, ако доста вежбате, али се лоше храните и недовољно одмарате, вашем телу се то неће годити.

Већина нас зна важност добре исхране. Исто толико је важно и уносити праву количину воде, директно или индиректно. Постоје безбројне добре стране уношења воде у организам. Вода је основни градивни састојак свих нас. Крв није вода. Е па јесте – целих 92 одсто.

Отприлике 60–70 процената људског тела сачињено је од воде. Тачна вредност зависи од годишта и пропорције мишићног према масном ткиву (јер мишићи садрже више воде него масти). Иако вода не садржи калорије и храњиве материје, она је неопходна за живот. Можемо недељама преживети без хране, али без воде тек данима. Организам не задржава вишак воде као што то ради са мастима, па је свакодневно потребно уносити одговарајућу количину воде да бисмо задржали добро здравље.

Тешко је унети превише воде, јер више воде значи и више одлазака у тоалет, а боја урина постаје безбојна. Ипак, не треба претеривати са водом на овај начин и трудите се да вам боја урина буде бледожута попут лимунаде. Међутим, ако пијете премало воде, организам почиње да дехидрира, а први симптом је жеђ. Посета тоалету ће вам се сигурно проредити, а боја урина постати тамножута или чак браон.

Када пијете воду или је уносите исхраном, ви се хидрирате. Ако не уносите довољно воде, ваш организам ће трпети, а такво стање се назива дехидрација. Вода је главни састојак нашег организма, значи сваке ћелије, ткива и органа. Игра невероватно важну улогу у готово свим телесним функцијама као што су:

– Регулација температуре

– Пренос кисеоника и храњивих материја

– Неопходна је компонента многих биохемијских реакција

– Служи за чишћење – детоксикацију организма кроз урин и фекалије

– Подмазује зглобове

– Има улогу у варењу

– Основни је састојак телесних течности, попут пљувачке и суза

– Ћелијама обезбеђује облик, стабилност итд.

 

Такође, вода помаже да се токсичне материје уклоне из организма. Очигледан пример јесте да особе које не уносе довољно воде у својој исхрани имају проблем са акнама. Ако пијете и уносите довољно воде, помоћи ћете здрављу ваше коже. Довољна количина воде чини кожу хидрираном, па особе које је довољно не уносе имају проблем са сувом кожом.

Уопштено гледано, одрасле особе би требало да конзумирају два до три литра воде сваки дан. Ова процена не обухвата специфична медицинска стања (болести) особе, навика у вежбању и место становања (рецимо са великом надморском висином или у тропским крајевима). Свакодневне активности могу да повећају дневне потребе за водом, на пример, код тешког физичког рада у топлом делу године ова процена може да се повећа и неколико пута.

Осим што је пијемо, воду можемо уносити и преко хране. Многобројно воће и поврће има висок садржај воде, што је разлог да га једемо у већим количинама у свежем стању. Вода се, наравно, налази и у соковима, безалкохолним пићима, чају и кафи. Међутим, када пијете кафу, знајте да кофеин дехидрира тело, јер делује као диуретик. Алкохол је још гори диуретик. Воћни сокови су сасвим у реду што се тиче хидрирања, али садрже доста калорија, па водите и о овоме рачуна. Најбоља је ипак чиста обична вода.

Пошто наше тело има толики садржај воде, мањи или већи унос може имати утицај на телесну масу. Особе које су на рестриктивним дијетама са мало угљених хидрата брзо губе воду (јер угљени хидрати добро везују воду), па тада мисле да су смршале, а у ствари су брзо изгубиле воду. Брзо мршављење је, дакле, још један симптом дехидрације. Вода смањује апетит. Никако не умањујте важност овога. Ако мање пијете, већа је шанса да ћете више јести.

Јасна Вујичић, нутрициониста

www.nadijeti.com

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh