• Novosti online

  Danas Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nesreća

  BEOGRAD – Ove godine Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda – 20. novembra – posvećen je delovanju sistema nakon saobraćajne nezgode, pre svega spasavanju i zbrinjavanju povređenih, saopštio je Srpski komitet za bezbednost saobraćaja.

  Kako se navodi u saopštenju, u proteklih pet godina u saobraćajnim nezgodama u Srbiji poginule su 3.204 osobe, skoro 94.000 je teže i lakše povređeno,a preko 4.000 ljudi ostali su trajni invalidi.

  Komitet ukazuje da su u Srbiji ključni problemi u sistemu spasavanja i zbrinjavanja povređenih i nedostatak koordinisanog delovanja hitnih službi (policija, hitna pomoć, vatrogasci) nedovoljna obučenost i opremljenost hitnih službi, nepostojanje sistema helikopterskog transporta, nepostojanje sistema 112, i nizak nivo obučenosti građana za pružanje prve pomoći.

  U saopštenju se podseća da delotvornost spsasavanja i zbrinjavanja povređenih u saobraćajnim nezgodama značajno utiče na preživljavanje nezgode i težinu zdravstvenih posledica, i da je zato potrebno preduzeti mere kako bi hitna medicinska pomoć i vatrogasci -spasioci delovali bolje i brže.

  Pored Ministarstva zdravlja i Ministarstva unutrašnjih poslova odgovornost za rad hitnih službi imaju i lokalne samouprave koje su nadležne za službe hitne pomoći.

   

  Foto Tanjug/N. Milošević, ilustracija

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com