Novosti online

Danas Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nesreća

BEOGRAD – Ove godine Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda – 20. novembra – posvećen je delovanju sistema nakon saobraćajne nezgode, pre svega spasavanju i zbrinjavanju povređenih, saopštio je Srpski komitet za bezbednost saobraćaja.

Kako se navodi u saopštenju, u proteklih pet godina u saobraćajnim nezgodama u Srbiji poginule su 3.204 osobe, skoro 94.000 je teže i lakše povređeno,a preko 4.000 ljudi ostali su trajni invalidi.

Komitet ukazuje da su u Srbiji ključni problemi u sistemu spasavanja i zbrinjavanja povređenih i nedostatak koordinisanog delovanja hitnih službi (policija, hitna pomoć, vatrogasci) nedovoljna obučenost i opremljenost hitnih službi, nepostojanje sistema helikopterskog transporta, nepostojanje sistema 112, i nizak nivo obučenosti građana za pružanje prve pomoći.

U saopštenju se podseća da delotvornost spsasavanja i zbrinjavanja povređenih u saobraćajnim nezgodama značajno utiče na preživljavanje nezgode i težinu zdravstvenih posledica, i da je zato potrebno preduzeti mere kako bi hitna medicinska pomoć i vatrogasci -spasioci delovali bolje i brže.

Pored Ministarstva zdravlja i Ministarstva unutrašnjih poslova odgovornost za rad hitnih službi imaju i lokalne samouprave koje su nadležne za službe hitne pomoći.

 

Foto Tanjug/N. Milošević, ilustracija

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh