• Društvo

  Dopis načelniku Uprave za kulturu grada Niša

   

   

  Poštovani gospodine Stevanoviću,
  Pozivamo Vas da ne potpisujete Rešenje o raspodeli sredstava namenjenih medijima, koje će vam danas biti pripremljeno, već da poništite ovu sramnu raspodelu, raspustite saziv komisije i na njihovo mesto dovedete stvarno stručne ljude sa proverenim iskustvom u evaluaciji projekata, a na predlog kompetentnih medijskih udruženja. Pozivamo vas da omogućite transparentnu raspodelu sredstava prema kvalitetu projekata, uticaju predlagača na nepristrasnu i objektvnu informisanost građanja Niša, iskustvu i projektnom backgroundu, kao i ispunjenosti javnog interesa na prethodnom konkursu.

  Prema našim saznanjima, ogromna sredstva iz budžeta građana Niša (preko 75%) je i ove godine, odlukom sporne stručne komisije, dodeljeno medijima koji se osvedočeno nisu kvalifikovali da budu javni servis građana, već isključivo perjanici vladajuće stranke. Očigledno da je je jednini cilj komisije bio da se zadovolje apetiti medija bilikih SNS-u, u čemu prednjače porodice Radimirović, Gašić i Milovanović, ali i Nikola Panić, poverenik za informisanje SNS Palilule. Kako saznajemo, jedini kriterijum za dodelu sredstava medijima RTV Belle Amie, Zona Plus, Niška TV i Narodne Novine, bio je – koliko im se još može dati do zakonskog maksimuma de minimis državne pomoći. Ostalim projektima, među kojima su projekti City radija i Južnih vesti, a koji prema ocenama eksternog evaluataora na prošlogodišnjem konkursu najviše ispunjavaju javni interes u Nišu, dodeljena su sredstva koja su prema proceni komisije dovoljna da se pred bezakonjem zamažu oči. O javnom interesu koji će projekti ostvariti za građanje Niša, očigledno niko nije mario.

  Uz to, ovi favorizovani mediji ne samo da na prošlogodišnjem konkursu nisu opravdali javni interes u oblasti javnog informisanja, već su zloupotrebili dodeljena sredstva, trošeći ih u ogromnim količinama za kupovinu i servisiranje opreme, fantomske milionske dnevnice u lokalu, a ne za proizvodnju medijskih sadržaja, što je vidljivo iz izveštaja koje su dostavljali. O monitoringu ostvarivanja javnog interesa u Nišu izveštaj je dao Biro za društvena istaživanja, a o rezultatima ovog izveštaja verujemo da ste dobro upoznati. O tome koliko poverenja u niške medije imaju građani Niša, istraživanje je radio Media i Reform centar Niš, iz sredstava koje mu je za ove namene dodelio upravo Grad Niš. Prema ovom istraživanju, jedino su Južne vesti i City radio od strane građana prepoznati kao mediji kojima se veruje i iz kojih se građani informišu, uz medije sa sa nacionalnom frekvencijom.

  Ceo proces sprovođenja ovogodišnjeg niškog konkursa bio je sporan. Od izbora članova komisije bez ikakvih jasnih kriterijuma, do dvostrukog odbijanja prisustva građanskog posmatrača na čemu je insistirao Lokalni antikorupcijski forum, a u skladu sa Lokalnim antikorupcijskim planom, koji je, podsećamo vas važeći gradski document koji je jednoglasno usvojila Skupština grada. Čega su se se članovi komisije pribojavali kada su tako snažno odbijali mogućnost da neko bez prava glasa ima uvid u njihov rad, što je uzgred Ustavom države garantovano i svakom drugom građaninu? Upravo toga, da će na neki način sprečiti dodeljivanje unapred dogovorenih iznosa Zoni Plus – 10 miliona, Niškoj televiziji -15, Narodnim novinama oko 5-6 i Kopernikusu isto toliko? Belami je dobio samo 2 miliona, jer mu zakonski nije bilo moguće dati više, ali zato je ostavljeno 15 miliona nepodeljeno, da bi se u sledećem pozivu gospodin Radimirović javio sa nekom svojom nezavisnom produkcijom i dopunio sebi ono što je u startu odredio da mu pripada.

  Kako su i sa kojim kvalifikacijama birani članovi komisije, osim što su ih birali oni čiji su apetiti u ovoj raspodeli bili najveći? Zašto se jedini član komisije koga je delegirala Medijska koalicija povukao iz rada komisije? Na njegovo mesto, dovedena je Maja Rakovic, predsednica udruženja radio stanica RAB, a poznato nam je i na koji način – jednim telefonskim pozivom sa Zlatibora, gde se održavala redovna konferencija RAB. Nju je za komisiju predložio, i na njenom učešću insistirao poverenik SNS, inače učesnik na ovom konkursu, kome je dodeljeno preko 3 miliona.

  “Nezavisni medijski ekspert” Dragoljub Gajević je anonimus čija je jedina novinarska referenca bliska vezanost sa Vitkom Radomirovićem. Treći član komisije, i ujedno najveće razočarenje ovog konkursa, prof.dr Vladeta Radović, je čovek koji školuje buduće novinarke i novinare i koji bi morao da bolje od drugo dvoje članova zna šta je integritet, etika i važnost građanskog nadzora. Zašto bi takav čovek pristao da učestvuje u konkursnom cirkusu? Stvar postaje mnogo jasnija, nakon saznanja da je profesor Radović jedan od mentora master rada glavne i odgovorne urednice Zone Plus a odnedavno i suvlasnice Niške televizije, Slađane Ostojić. Da nije tužno, bilo bi smešno. Kako saznajemo, tema njenog mastera je bila “Projektno finansiranje”. I sve to nije konflikt interesa i sramotno?

  Poznato nam je i da je sam gradonačelnik Perišić bio pod pritiskom da se odluka što pre donese, pre izbora, kako ne bi došlo do poništavanja konkursa, a samim tim i rasformiranja zgodno izabrane komisije. Takođe, nam je poznato da članovi komisije nisu znali ni šta je pravilo de minimis, ili su se pravili da ne znaju pokušavajući da prekrše zakon. Na kraju, umesto da to bude samo okvir za odlučivanje o stvarnoj vrednosti pristiglih projekata, komisija je pravilo za dodelu male državne pomoći usvojila kao primarni kriterijum, što potpuno obesmišljava koncept projektnog sufinansiranja, a ukazuje na koruptivno ponašanje. Vi, kao načelnik Uprave za kulturu ne bi ste smeli da u tome učestvujete.

  O svemu ovome postoje dokazi, svedoci i prepiske. Ovo je, gospodine Stevanoviću, ozbiljan kriminal. Apelujemo na vas da ne dozvolite da budete umešani u ovu prljavu priču, a svojim potpisom i direktno odgovorni za ozvaničenje ovako bahatog rasipanja javnog novca građana Niša. Pogotovo sada, kada grad grca u dugovima a radnici javnih preduzeća, poput radnika Gorice, spavaju na groblju jer grad navodno nema novca za isplatu njihovih mukom stečenih zarada.

  Vama je dobro poznato da smo se upravo mi čitave godine zalagali da se besmisleno visoka svota i prošle, a i ove godine opredeljena za medije na gradskom budžetu, smanji do razumnog iznosa od maksimalno dvadesetak miliona. Takođe vam je poznato da smo insistirali da gornji prag po pojedinačnom projektu ne sme da prelazi republički a to je 7 miliona. I, uostalom, kao mediji koji su se godinama borili za uvođenje normalnih medijskih zakona veoma često smo predlagali da, ako se ne može bolje i pravednije, ta budžetska stavka bude i potpuno izbrisana. Sve što se u Nišu, a i u ostalim gradovima događa od dana stupanja zakona na snagu, uverava nas da smo bili u pravu. Umesto primene zakona prisustvujemo korupciji upakovanoj u oblandu zakona. To je nedopustivo.
  Pozivamo Vas da ne potpisujete sramnu odluku komisije kojom su poniženi oni mediji koji prema oceni eksternog evaluataora najviše ispunjavaju javni interes u Nišu, a to su, kao što Vi dobro znate, upravo Južne vesti i City radio. Vi sigurno znate da ovi mediji imaju veliki uticaj na informisanost građanja Niša, dugodišnji background u projektom finansiranju i snažan doprinos lokalnoj zajednici krož društveno odgovorno delovanje. Renome naših medija je priznat ne samo u lokalnim okvirima, već čak i u evropskom okruženju.

  Uvredljivo je opredeliti manje od 1,5% planiranog budžeta koji je za javno informisanje odredio Grad Niš medijima a nagraditi one koji to nisu bili, nisu i neće nikada biti jer im je programsko opredeljenje da budu perjanici ove ali, i bivših, i svake buduće vlasti koja dođe. Mi se nećemo zadovoljiti Upravnim sudom. O ovome ćemo podrobno obavestiti OEBS, Delegaciju Evropske Unije ali sve nadležne institucije naše zemlje.

  I još nešto. Ovo nije pitanje novca. Novac koji je nama raspodeljen nije mali u gradu u kome je dinar vredan kao kuća. Problem je način na koji je to urađeno. Ovo je pitanje časti. A mi se u ovoj prići, kao građani Niša, vlasnici i ogdovorni urednici medija, osećamo krajnje poniženo.

  Komisije su ad hoc organizovane. Vaša je, međutim, obaveza da se starate o zakonitosti čitavog postupka i da pri tom ne dozvolite da postanete talac bezakonja, sitnog politikantstva i svojevrsnog medijskog reketašenja koje, nažalost, postaje praksa i sada, kada Zakon postoji. Računamo da će u Vama prevladati čast i da ćete odlučiti u skladu sa njom.

  Srdačno,

  Dragan Kocić, direktor i suosnivač, City radija

  Ivana Petrović, urednik i suosnivač, City radija

  Predrag Blagojević, Glavni i odgovrni urednik Južnih vesti

   

  Izvor: City radio

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com