• Gradovi

  Grčka ima previse turista za kapacitete kojima raspolaze

  Grčka je poslednja u nizu evropskih zemalja koja jedva održava ravnotežu između „podnošljivog“ broja turista i preteranog broja turista.

  Ove godine Grčku će posetiti 32 miliona inostranih turista, što je za 100 odsto više od 15 miliona koliko je posetilo ovu zemlju 2010. godine i 10 puta više u odnosu na brojku od pre 10 godina.

  Santorini je trenutno pretrpan turistima, a na samo 76 kvadratnih kilometara redovno su gužve u saobraćaju i uskim uličicama grada.

  Grci su već preduzeli prvi korak kako bi smanjili broj ljudi, pa su tako uveli dnevne posete ostrvu, tačnije izlete.

  “Ne možemo da imamo sve više i više turista. Ne mogu mala ostrva i zajednice posećivati milioni turista svakog meseca. Instrastruktura to ne može da podnese, a tako ćemo razvijati i kvantitet umesto kvaliteta usluge“, rekao je Nikos Krisogelos, političar i aktivista za životnu sredinu.

  Zanimljivo je da jedan od pet Grka radi u sektoru turizma, a fenomen malih ostrva koja pate od sindroma velikih gradova počinje da bude problem za lokalce.

  “Zasadili smo niz biljaka koje imaju za cilj da sačuvaju i ovo malo vegetacije koju imamo. Bojim se da u narednih pet godina to neće biti dovoljno. Ne smemo da imamo previše turista, jednostavno ne smemo“, apel je Nikosa Zorzosa, gradonačelnika Santorinija.

  IZVOR: B92 

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com