• Gradovi

  Koha ditore: Vlast sukobljava zemlju sa Zapadom

   

   

  Diplomatski predstavnici zemalja, strateških partnera Kosova, pojačali su ovih dana kritiku prištinske vlasti zbog zloupotrebe ovlašćenja na Kosovu, a sve u vreme kada ta vlast počinje da se oglušuje o njihove savete, piše Koha ditore i dodaje da od toga, prema prvim znacima, korist počela da ima Srbija.

  „Premijer Ramuš Haradinaj nastavlja da ignoriše zahtev SAD i glavnih država EU da suspenduje taksu od 100 odsto na robu koja se uvozi iz Srbije, bez čega zvanični Beograd odbija da se vrati dijalogu koji ima za cilj postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa“, piše dnevnik.

  Evropski komesar za proširenje Johans Han u petak u Beogradu izjavio je da zaostajanje u dijalogu Kosova i Srbije ne treba da bude razlog za kašnjenje procesa evropske integracije Srbije.

  Han je takodje istakao da se čine napori na otvaranju još jednog poglavlja u pregovorima za učlanjenje Srbije u EU.

  Kosovo sa druge strane još nije ni formalno otvorilo proces i još se nije kandidovalo za člana EU.

  Jedini sporazum koji Kosovo ima sa Evropskom unijom je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

  Istovremeno su ambasadori zapadnoevropskih zemalja akreditovani na Kosovu počeli javno da iznose kritike na ponašanje vlasti na Kosovu.

  Tokom puštanja u rad vodovoda u nekim od sela u opštini Srbica, što je bila donacija Vlade Švajcarske, ambasador te zemlje Lebet oštro je kritikovao kosovske političare ističući da plaćaju lažne veterane, dok drugi ulažu u projekte koji su od suštinske važnosti za gradjane.

  On je rekao i da je broj zaposlenih u javnim službama tri puta veći u odnosu na zemlje regiona.

  Ambasador Lebet je rekao da nije normalno za njegovu Vladu da ona finansira takve projekte, jer, prema njegovim rečima, Kosovo ima novac i ne treba da ga zloupotrebljava.

  Njegova izjava je naišla na podršku ambasadora zemalja velike petorke akreditovanih u Prištini, koji su ocenili da je ambasador Švajcarske na Kosovu Jean-Hubert Lebet pre nekoliko dana u Srbici rekao ono što svi misle.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com