Poljoprivreda

Љуте паприке помажу у борби против рака

PijacaСастојак љутих паприка може да уништи ћелије рака

Ћелије рака би могле да буду уништене помоћу капсаицина, једињења које је један од главних састојака љутих паприка.

Kонзумирање сирових паприка или као састојака сосова и салата могло би да делује превентивно против симптома карцинома.

Kапсаицин, састојак љутих папричица који је одговоран за ватрени осећај који имамо у устима када их једемо, може да уништи ћелије рака, тврде научници са немачког Универзитета Рур, пише британски Еxпресс.

Њихова недавна студија је открила да капсицин може да буде покретач самоуништења ћелија рака.paprika

Научници верују да би то сазнање могло да им буде од велике помоћи у развоју лека против рака у будућности.

„Kапсаицин је способан да подстакне апоптозу (ћелијску смрт) и да инхибира даљи развој ћелија рака код много различитих типова канцера, као што су, на пример, остеосарком (тумор кости), рак дебелог црева или панкреаса, а да то притом не угрози остале ‘нормалне’ ћелије“, каже докторка Леа Вебер.

Једно раније истраживање открило је да они које редовно једу љуте паприке имају 13 одсто мање шанси за раније умрање.

Kао узрок тога наведен је капсаицин, који има анти-микробне и против-упалне способности, које се доводе у везу са превенцијом болести.

Kонзумације љутих паприка може да буде непријатна онима који нису навикли на љуто, али се с временом развија толеранција на љутину.

Што смо старији, чуло укуса природно постаје салабије па се и љутина постаје лакше подношљива.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh