• Ekonomija

  Министар Антић: ЗА РТБ БОР ЈЕ КРИВА ПРЕТХОДНА ВЛАСТ

  КЛАДОВО: Министар рударства и енергетике Александар Антић  изјавио је Танјугу да ће РТБ Бор по свему судећи изгубити арбитражни поступак који је покренула компанија Митилинеос, због неодговорности претходне власти, у периоду од 2004. до 2012. године.
  Да ли случајно или намерно, министар Антић је заборавио да је његова странка свих тих 8 година претходних власти била део скупштинске већине и исте те власти.

  Међународни арбитражни трибунал је у вишегодишњем арбитражном поступку који је покренула компанија Митилинеос против Србије, а поводом РТБ Бора, донео пресуду у корист ове грчке компаније која тражи обештећење, тврди грчка фирма у саопштењу достављеном Танјугу.

  Како наводи Митилинеос, не прецизирајући о ком је арбитражном суду реч, трибунал је пресудио да држава Србија исплати грчкој компанији накнаду у износу од 40 милиона долара.

  „На жалост, по свему судећи то ће бити коначан исход арбитражног процеса који грчка компанија води против РТБ-а Бор. То је још један од скелета који је искочио из ормара или проблема из прошлости са којима се ова и претходна влада суочавају“, навео је Антић.

  Каже да је реч о неодоговности из периода од 2004. до 2012. године и да ће нажалост ова влада опет бити у прилици да обезбеђује решавање тог проблема, „као што је радила и са различитим банакама – Развојном банком Војводине, Агробанком итд“.

  „Нажалост, то је дошло на наплату. Неодгорност из неког ранијег времена, што ћемо ми морати да надокнадимо и да тиме задржимо тај углед који Србија има у међународном оквиру“, напоменуо је Антић.

  Он је додао да је проблем настао пре око 15 година, зато што је тадашња влада на неки начин зауставила РТБ Бор административним мерама да решава своје проблме са грчким компанијама.

  „На крају је то дошло на наплату“, закључио је министар енергетике.

  Како је грчка компанија саопштила, сарадња са српском компанијом РТБ Бор, која датира од почетка 1996. године, била је једна од водећих пословних иницијатива грчке фирме у сектору трговине металима.

  Наведено је да је РТБ један од највећих металуршких и рударских комплекса за вађење и производњу бакра у свету, који је под контролом државе Србије.

  „РТБ Бор је 2004. године почео да не испуњава обавезе према Митилинеосу, престао је са отплатама у новцу и металу, иако је од Митилинеоса имао значајне авансне уплате и финансирање унапред обртног капитала, као и бакарну руду за прераду која је припадала Митилинеосу“, пише у саопштењу.

  Како се наводи, Влада Србије је упоредо усвојила низ законских и административних мера којима је у суштини ратификовано кршење обавеза предузећа у државном власништву, забрањујући плаћање раније насталих обавеза без претходног одобрења Владе, као и принудне мере поверилаца да траже испуњавање њихових обавеза.

  Митилинеос је, имајући у виду вишемилионску инвестицију која се уништава и немогућност да се обрати домаћим судовима у Србији, прво, отписала из својих рачуноводствених књига и биланса своје обавезе из српске државне државне компаније РТБ Бор, штитећи своје акционаре (по цену милиона евра) и, друго, позвала се на заштиту међународног уговора који је Грчка 1998. године потписала са Југославијом о промоцији реципроцитета и заштити инвестиција (БИТ).

  Митилинеос је поднео тужбу против српске државе у складу са процедуром предвиђеном тим међународним уговором, пред арбитражним трибуналом који су чинили Клаус Сак, немачки држављанин, др Доак Бишоп, амерички држављанин, и Мирко Васиљевић, српски држављанин, као коарбитри.

  Међународни трибунал је, како се наводи у саопштењу грчке компаније, пресудио да је „кроз низ законских мера од 2004. до 2012. године, које су РТБ Бору давале имунитет од принудне наплате под изговором реструктуре / приватизације, које се никада нису догодиле, Србија (а) индиректно експроприсала без надокнаде Митилинеосову инвестицију, и (б) осујетила легитимна и разумна очекивања Митилинеоса као инвеститора да ће добити поштен и праведан третман од државе Србије“.

  „На тај начин, држава Србија је прекршила своје међународне обавезе према Грчкој и Митилинеосу које проистичу из међународног уговора. Одређена је компензација у распону од 40 милиона америчких долара“.

  Арбитражна одлука решава једно од последњих важних отворених питања Митилинеоса на најбољи начин, додатно побољшавајући знатну ликвидност остварену успешном емисијом обвезнице од 300 милиона евра у јуну, и позитивним месечним током готовине у сада обједињеној компанији (металургија, специјализована енергетска изградња, енергетика и природни гас, закључује се у саопштењу грчке компаније.

  Извор: Танјуг

  1 Komentar

  1 Komentar

  1. Љубомир Костић

   30. августа 2017. at 14:31

   Не желим да слушам која је власт за шта крива. Желим да знам које су погрешне одлуке и када донете, а, затим, и ко их је донео. То је начин да се спречи понављање сличних грешака. Од препуцавања бивших и садашњих власти и бивших и садашњих опозиција ми, као друштво, немамо много користи.

   Љубомир Костић

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com