Slobodno Vreme

NASA: Najtopliji jul od kada se meri temperatura vazduha

VAŠINGTON – Globalne srednje temperature u julu ove godine pokazala su da je to bio najtopliji jul od početka merenja krajem 19. veka, navodi se u odvojenim izveštajim meteroloških institucija, uključujući i potvrdu NASA.

Temperaturna anomalija je 0,84 stepeni Celzijusa iznad proseka u odnosu na prethodni najtopliji jul 2011, navodi se u saopštenju NASA.

Japanska meteorološka agencija je utvrdila da je jul 2016. bio najtopliji od merenja koja datiraju još od 1891. godine.

Od maja 2015. godine, 14 od 15 meseci su postavili nove rekorde po višini temperature. Samo je maj 2016. imao uobičajenu temperaturu, navodi se u saoštenju japanske agencije.

Globalno, delovi zapadne Rusije i Južnog okeana su ove godine zabeležili najveći skok prosečne temperature u odnosu na prosek, navodi meteorološki sajt weather.com.

Porast prosečne temperature u Rusiji je doveo do povećanog broja požara i epidemije antraksa.

Ovi izveštaji ne govore da je planeta najtoplija u svojoj istoriji već da je u pitanju najviša temperatura u razdoblju od kada su ljudi počeli da mere toplotu vazduha. Pojedini delovi planete i dalje beleže temperature niže od prosečnih.

Prema godišnjem proseku, NASA i NOAA navode da je 2005. godina najtoplija prema podacima zabeleženim u svetskoj bazi podataka.

 

Foto Tanjug/video, ilustracija

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh