Južna Srbija

Обележавање 100 година од Топличког устанка

Тoplicki ustanakДруштво „Стазама славних предака“, у сарадњи са планинарским клубовима и друштвима за неговање историје и традиције српског народа, организује марш „Топличким јунацима за незаборав“, у част 100-годишњице првог и јединог слободарског покрета у Великом рату-херојског Топличког устанка.

Марш ће се извести на релацији од села Обилић, општина Бојник, где је 21.фебруара 1917.године донета одлука о започињању устанка, до Прокупља, седишта Топличке републике, у дужини од око 34 км.

Топлички устанак подигнут је 26. фебруара 1917. године против бугарског окупатора и то је био први устанак у тада поробљеној Европи.Toplicki ustanak 13

Устанак је угушен и за само месец дана побијено је око 20.000 становника овог подручја и 25 села потпуно је уништено.

Обележавање Топличког устанка је од пре две године саставни део Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије.

Код спомен чесме у селу Мачковац, где је и пробијена прва бугарска патрола, биће положени венци на споменик за чију изградњу се побринула грађевинска група ЈПКД „Топлица“.

Toplicki ustanak 6Централа прослава обележавања 100 од Топличког устанка, биће одржана 26. фебруара у Прокупљу, под покровитељством председника Републике Србије, Томислава Николића.

Ове године се навршава 100.година првог и јединог организованог слободарског покрета отпора у првом светском рату, чувеног Топличког устанка, који је избио као побуна српског народа против Бугарског терора, покрштавања и геноцида над становништвом Топличког, Пусторечког, Нишког и Јабланичког краја.

Полазак на марш је предвиђен из села Обилић у недељу у 08 сати а долазак у Прокупље око 17 часова.

Организован је аутобуски превоз из Ниша до села Обилић и повратак из Прокупља до Ниша.

Аутобус креће испред Правног факултета у недељу у 06:30.

Позивамо све заинтересоване да се пријаве организаторима на телефоне 063/40-60-25 И 064/8-330-220.

Љ.П.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh