• Gradovi

  Opozicija traži nove izbore u Nišu

  nis tvrdjava2

   

  Predstavnici Demokratske stranke (DS), Socijaldemokratske strake (SDS), Narodnog pokreta Srbije (NPS) i Liberalno demokratske partije (LDP) zatražili su danas da se izbori u celom Nišu ponove zbog, kako tvrde, teške izborne krađe.

  Predstavnici opozicionih partija su na konferenciji za novinare istakli da dokaz izborne krađe predstavljaju nepopunjeni i prepravljani izveštaji sa birališta, višak listića na pojedinim mestima, ali i to što su na početku glasanja na pojedinim mestima nedostajali glasački listići.

  Oni su naveli da ponovljeno glasanje može drastično da utiče na rezultate. Oni su tvrdili da je cilj izborne krađe bio da SNS dobije apsolutnu većinu od 31 odbornika u Skupštini grada.

  Predsednik Gradskog odbora DS Miodrag Stanković rekao je da ne postoji biračko mesto u gradu na kome nije bilo problema.

  „Bilo je zloupotrebe na svim biralištima što se vidi po zapisnicima. Zbog toga smatramo da bi bilo najbolje da se izbori ponove u celom gradu, a ne samo na 20 biračkih mesta kako je to odredila Gradska izborna komisija“, rekao je Stanković.

  On je dodao da koalicija stranaka koje su formirale listu „Niš, moj grad“ nije nezadovoljna brojem dobijenih glasova, već smatra da SNS nije dobio onoliko glasova koliko je utvrđeno.

  „U kutijama su pronađeni viškovi glasačkih listića. Negde ih je bilo 45, negde 65. Listići su organizovano ubacivani. Ko je to radio? Mi to nismo radili“, kazao je Stanković.

  Lider NPS u Nišu Branislav Jovanović rekao je da na području Gradske opštine Pantelej nije bilo ni jednog biračkog mesta na kojem nije bilo viška listića.

  „Organizovano su ubacivali listiće kako bi povećali procenat glasova SNS-a, a naš procenat osvojenih glasova su tako smanjili sa 13 na 10“, izjavio je Jovanović.

  Predstavnik SDS Boban Miajlović rekao je da je na izborima održanim u nedelju, bilo više nepravilnosti nego što ih je bilo od 1996. godine do danas.

  „Zloupotrebili su biračko pravo građana. Tražićemo uvid u kompletan materijal od izborne komisije kako bi smo dogovorili dalje delovanje“, rekao je Mihajlović.

  GIK je sinoć saopštila da će zbog viška listića u kutijama biti ponovljeni izbori na 20 biračkih mesta na kojima glasa oko 30.000 Nišlija.

  Prema podacima GIK-a na izborima u Nišu lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ osvojila je 39,10 odsto glasova ili 30 mandata. lista „Niš, moj grad“ osvojila je osam mandata sa 10,81 odsto osvojenih glasova, a isti broj odborničkih mandata osvojila je i lista Socijalističke partije Srbije i jedinstvene Srbije sa 11,55 odsto.

  Srpska radikalna stranka osvojila je poverenje 7,21 odsto glasača i pripašće joj pet odborničkih mesta, a Dveri i Demokratska stranka Srbije imaće tri odbornika zahvaljujući tome što su osvojili 5,16 odsto glasova.

  Ruska stranka, kao stranka nacionalne manjine, prema podacima GIK-a imaće jednog odbornika u Skupštini grada.

  Izbori na 20 biračkih mesta u Nišu se ponavljaju 30. aprila

  Ponovljeni izbori na 20 biračkih mesta u Nišu biće održani u subotu, 30. aprila, odlučila je izborna komisija u tom gradu.

  Odluka je doneta u utorak, kasno uveče, ali prema saznanjima agencije Beta postoji mogućnost da bude promenjena ukoliko Republička izborna komisija (RIK) donese odluku o ponavljanju izbora nekog drugog datuma.

  „Ukoliko RIK donese odluku da izbori u Nišu budu ponovljeni na nekim biračkim mestima, uskladićemo datum održavanja gradskih izbora sa republičkim“, izjavila je za Betu predsednica Gradske izborne komisije Jelena Žarić Kovačević.

  Prema njenim rečima, Republička izborna komisija u Nišu će odluku o eventualnom ponavljanju izbora doneti u toku popodneva.

  „Mi smo već preduzeli sve neophodne radnje za ponovno održavanje izbora, preostaje još pozivanje građana“, rekla je Žarić Kovačević.

  Gradska izborna komisija u Nišu odlučila je da izbori budu ponovljeni na 20 biračkih mesta zbog viška listića pronađenih u biračkim kutijama.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com