• Društvo

  ПРЕДСТАВЉАМО: УСТАНОВА САВРЕМЕНЕ ПРИМАРНЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ – ДОМ ЗДРАВЉА ВАЉЕВО-

   

  Дом здравља Ваљево је један од најуређенијих и најопремљенијих домова здравља у Србији.

  Локална самоуправа је од 2016. године, када је на њено чело дошао др Слободан Гвозденовић, вишеструко повећала улагања у ову установу, тако да је централни објекат комплетно реконструисан, а редовно се набављају нови медицински апарати и возила.

  Осим тога, потврда о одличној организацији рада стигла је средином 2017. године од Агенције за акредитацију здравствених установа Србије, која је Дом здравља Ваљево акредитовала на седам година (максималан период) са највишом оценом.

  Примарном здравственом заштитом покрива око 86.000 становника са подручја града Ваљева, на површини од скоро 1000 квадратних километара.

  Највећем броју пацијената услуге се пружају у централном објекту у центру града, поред тога Дом здравља Ваљево има три градске амбуланте и 13 сеоских здравствених станица и амбуланти, као и амбуланту у туристичком насељу Дивчибаре.

  Организационе јединице за рад са пацијентима су: Служба за здравствену заштиту одраслог становништва са здравственим станицама и амбулантама, Медицина рада, Служба за здравствену заштиту деце, Служба за здравствену заштиту жена, Служба хитне медицинске помоћи са санитетским превозом, Служба кућног лечења и неге, Служба за стоматолошку здравствену заштиту и Служба поливалентне патронаже.

  Већ годинама ваљевски Дом здравља је пионир у увођењу новина у здравствену организацију–овде су прво у Србији кренули електронски картон и књижице, као и пријављивање за прегледе специјалиста преко јединственог информационог система ИЗИС. О актуелностима у Дому здравља Ваљево разговарамо са вршиоцем дужности директора др Бранком Антић, специјалистом опште медицине.

   Шта бисте издвојили као најзначајније сегменте у управљању вашом установом, која је евидентно унапређена  у протеклих пар година?

   Пре свега бих издвојила фантастично разумевање локалне самоуправе, као оснивача Дома здравља, и градоначелника др Слободана Гвозденовића, захваљујући чему је од 2016. вишеструко увећано буџетско издвајање за нашу установу.

  Било је крајње време за реконструкцију зграде, тако да се 2016. кренуло „од темеља“: ремонтовано је централно грејање, обновљени сви тоалети у згради, промењени подови, окречене ординације и ходници, замењен део намештаја, реконструисана лабораторија, тако да је свим овим радовима и хигијена подигнута на знатно виши ниво.

  Набављају се неопходни медицински апарати, попут савремених ултразвучних апарата, ЕКГ-а, аутоклава за стерилизацију, дефибрилатора итд.

  Од 2016. до 2018. средствима града набављена су три санитетска и седам путничких возила, за потребе Хитне помоћи, Службе кућне неге Патронаже, превоз пацијената на дијализу, за рад по амбулантама…

  Набавили смо нове униформе за запослене, пацијентима је комфор у чекаоницама оплемењен и лаганом музиком из звучника. Осим што лекари и сестре раде у бољим условима, све то је у крајњем намењено нашим корисницима, грађанима Ваљева, због чега Град толико и улаже.

  Као показатељ повећања улагања, рећи ћу вам да је из буџета 2015. за потребе Дома здравља издвојено 2,8 милиона динара, већ 2016. преко шест милиона, 2017. године дупло више – 13 милиона, а за првих шест месеци текуће године већ 28 милиона!

  Наравно – организацију рада, усавршавање запослених, однос према пацијентима, превентивни и саветовалишни рад сматрам најбитнијим, али је чињеница да су нам за то потребни и адекватни просторни услови и опрема.

  Очигледно је да сте у замаху, какви су планови за даље опремање установе?

  Највећи посао који нас очекује јесте наставак реконструкције зграде преко Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије, вредан око 100 милиона динара, дакле то ће бити инвестиција државе.

  У питању је обнова крова, столарије, фасаде, простора за возни парк итд.

  Пројекат је већ завршен, за шта је новац издвојио Град. Тренутно средствима Града Ваљева адаптирамо просторије у којима је до раздвајања Здравственог центра био рендген, где ћемо крајем године сместити дигитални рендген, апарат најновије генерације.

  Истовремено реновирамо простор у нашој згради Стоматологије где ће бити смештен најсавременији ортопан за снимање вилице и зуба. Пре тога смо за Стоматологију набавили апарат за анестезију и стоматолошку столицу за операције.

  Пуно тога радимо на безбедности зграде, тако да смо недавно завршили замену свих разводних ормара и ушли смо у завршну фазу новог пројекта противпожарне заштите.

  Реновирамо сеоске амбуланте једну по једну.  Још један амбициозан и значајан пројекат на којем радимо јесте формирање Регионалне хитне помоћи са седиштем у Ваљеву, која би интервенисала на подручју Колубарског округа, с обзиром да околни домови здравља немају службе хитне помоћи.

  Како се ваша установа брине о здрављу становништва?

  Наше активности су усмерене на промоцију здравља и превенцију болести, унапређење квалитета услуга које се пружају корисницима здравствене заштите, континуирану медицинску едукацију, набавку нове и савремене опреме, јачање постојећих и остваривање нових партнерстава са свим сегментима друштва који могу имати утицај на здравље.

  Са циљем превенције здравља становништва и реализације здравствено-васпитних активности организован је низ акција на терену којима су обележени значајни датуми у Календару здравља. Одржали смо и 20  великих здравствених манифестација, познатих под називом „Медицинска села“, у највећим и најзабаченијим селима.

  Мештанима тог и околних села потпуно бесплатно, чак и онима који немају здравствено осигурање, на располагању су наше екипе и десетак специјалиста из Болнице. Организују се бесплатни превентивни прегледи за колективе, превентивне акције за становнике градског и сеоског подручја.

  А податак о врстама и броју скрининга на различите болести довољно говори за себе: спроводе се скрининзи Министарства здравља на карцином грлића материце, рак дојке и карционом дебелог црева, затим скрининзи на дијабетес и кардиоваскуларне болести, као и скрининг на депресију.

  Колико је за вас значајан прошлогодишњи процес акредитације, у којем сте акредитовани на максималних седам година?

  Акредитација је изузетно значајна јер представља званичну потврду квалитета рада здравствене установе на основу утврђених стандарда.

  Циљеви акредитације су подизање нивоа квалитета и безбедности пружања услуга здравствене заштите и стандардизовање процедура.

  Поступак акредитације трајао је годину дана, а главне фазе биле су  самооцењивање (документовање испуњавања критеријума) и спољашње оцењивање.

  Дакле, један од услова за добијање акредитације је унапређење квалитета рада у свим сегментима.

  За тих годину дана „претресете“ све протоколе и процедуре, комплетно проверите свој рад и поткрепите документацијом испуњење стандарда, тако да је читав тај процес до тренутка оцењивања био врло захтеван, али и веома драгоцен.

  Оцењено је 397 критеријума и 20 критеријума из области безбедности, а просек оцена је 98,49 одсто, што је директор Агенције за акредитацију Владимир Арсеновић оценио као изузетан успех.

  Какве здравствене услуге Дом здравља Ваљево пружа трудницама и породиљама, имате ли довољно гинеколога?

  Имамо одлично опремљену гинеколошку службу коју предводи амбициозни начелник, где смо активно укључени у републички скрининг карцинома грлића материце и карцинома дојке.

  На Гинекологији имамо цитолошку лабораторију, а наши лекари су обучени за очитавање налаза (Папа-Николау тестова).

  Вратили смо поверење пацијенткиња од 2012. године тако да оне немају потребу да иду у приватне ординације и стварно много њих одржава трудноћу код нас.

  Тренутно имамо проблем што немамо довољно лекара до доласка двоје са специјализације јер је изненада преминуо један колега, а колегиница отишла у пензију.

  У нашој установи функционише Школа за труднице и родитељство, Школа за психофизичку припрему трудница, Саветовалиште за исхрану одојчета и Телефонско саветовалиште ,,Деца Србије – хало беба“, тако да се стварно максимално трудимо да пружимо додатне услуге и савете трудницама и породиљама.

  У рад школица и саветовалишта укључене су колеге из више служби тако да се можемо похвалити мултидисциплинарним приступом.

  Знамо да су деца и омладина посебно осетљива категорија, колико сте фокусирани на њих кроз рад ваших педијатара и лекара других специјалности?

  У оквиру Педијатрије имамо Одељење за предшколску и Одељење за школску децу, са великим обухватом деце и младих.

  По седам колега ради на оба одељења, а имамо око 5.000 картона предшколске и преко 10.000 школске деце. Осим прегледа болесне деце, раде се систематски прегледи новорођенчади и одојчади, затим систематски прегледи у другој, четвртој и шестој (седмој) години живота. Ту су и ултразвучни прегледи кукова код одојчади, обавезна имунизација, прегледи пре упућивања у колективне боравке и прегледи за упис у први разред, који радимо заједно са појединим болничким службама.

  Са предшколском децом спроводимо и здравствено-васпитни рад, а имамо и Развојно саветовалиште, у којем тимски раде педијатар, дефектолог, логопед и психолог. Код школске деце систематски прегледи се спроводе у осмој, 10, 12, 14, 16 и 18 години.

  Такође се спроводи имунизација, лекарски прегледи пред рекреативну наставу и екскурзије, здравствено-васпитни рад, а имамо и Саветовалиште за младе, у чији рад је укључен и психолог.

  Саветовалиште за младе, заједно са нашом Патронажном службом и сродним установама, реализује велики број предавања и радионица по школама, као и обуку вршњачких едукатора. Најчешће теме су правилна исхрана, болести зависности и репродуктивно здравље.

  На крају, претпостављамо да не може бити све идеално и да имате и неких проблема у раду?

  Наравно да има и проблема. Због забране запошљавања у јавном сектору немамо довољно лекара на Општој медицини, те стога тешко покривамо рад сеоских амбуланти (а има их удаљених и по 40км, као и забачених у планинским подручјима), кубуримо са хигијеничарима итд. Недостатак спремачица решавамо ангажовањем преко привремених и повремених послова, које финансира држава.

  Тај проблем је израженији преко лета, у време годишњих одмора, али углавном успевамо све да урадимо великим трудом запослених. Чињеница је и да имамо лекара који су оптерећени пацијентима па дневно обаве 60-80 прегледа што је превише јер је тешко посветити довољно пажње сваком пацијенту. Већ сам рекла да имамо мањак гинеколога до доласка лекара са специјализације. Наша санитетска служба и служба превоза стварно има огроман обим посла, радимо и за Општу болницу тако да осим хитних случајева превозимо пацијенте на лечење у терцијарне установе, бубрежне болеснике на дијализу, ту је и обезбеђење манифестација и утакмица итд.

  Тим запослених у Дому здравља је урадио Клинички пут за рано откривање карцинома дебелог црева, који је усвојен и примењиван у раду домова здравља у Србији. Одлично функционишу већ годинама Саветовалиште за Diabetes mellitus и Саветовалиште за исхрану.

  Ради унапређења континуиране медицинске едукације 2012. године је основан Центар за едукацију. Осим лиценцираних семинара, у комфорној и технички и опремљеној сали одржавају се саветовања, радионице, обуке, програми, трибине.

  У њиховој реализацији постоји одлична сарадња са Заводом за јавно здравље, Црвеним крстом, Медицинском школом, Предшколском установом, основним и средњим школама, удружењима и невладиним организацијама, све у сврху превенције и промоције здравих стилова живота. Све то говори да је Дом здравља Ваљево установа која има важну улогу у локалној заједници града на Колубари.

  Ваљево, новембар 2018. године

  Текст и фото: Љубомир Костић

  (Израду овог медијског садржаја суфинансираo је Град Ваљево. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не одражавају  ставове органа који је доделио средства)

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com