Zdravlje

Profesor Li:Intervencija na srcu bez otvaranja grudnog koša

BEOGRAD – U poseti Institutu za majku i dete stigao je interventni kardiolog Trong Fi Li iz Bremena, koji je za dva dana uradio sedam intervencija kod šest pacijenata sa teškom srčanom manom, bez otvaranja grudnog koša.

Reč je o mališanima koji imaju najčešće urođenu srčanu manu – otvor na pregradi između dve komore, koja je do sada rešavana klasičnom operacijom na otvorenom srcu.

Profesor Li je rekao da je zadovoljan saradnjom sa lekarima iz Srbije, ukazujući da je to nova metoda u svetu, kojom se i u razvijenim zemljama još uvek utire put.

Dodao je da se na taj način rešavaju srčane mane neoperativnim putem, da nema komplikacija i da se deca veoma brzo oporavljaju.

„Operacija je do sada rađena rezom preko grudne kosti, zaustavljanjem rada srca pacijenta. Trajala je po četiri sata i 15 dana pacijent je boravio u bolnici“, pojasnio je profesor Jovan Košutić iz Instituta za majku i dete i dodao da u svetu danas pokušavaju da taj problem rešavaju transkateterskim diskovima, ali da su česte komplikacije, usled kojih mora deci da se ugradi pejsmejker.

Košutić kaže da je profesor Li izumeo specijalnu vrstu spirale koja se danas ugrađuje deci sa takvom srčanom manom i da je ta intervencija do sada urađena kod oko 450 pacijenata u svetu i da nije bilo komplikacija koje uslovljavaju stavljanje pejsmejkera.

On je dodao da ta intervencija zahteva veštinu i iskustvo, što naši lekari još nemaju, ali da je poseta profesora Lija prilika da se usavrše i za to.

Direktor Instituta Radoje Simić kaže da je resorno ministarstvo, dovođenjem stručnjaka iz inostranstva, obezbedila da decu operišu najbolji lekari, da se postigne najbolji efekat, a da se pri tom ostvari ušteda u budžetu.

To je i prilika, kako je dodao, da se edukuju i lekari iz Srbije.

Primera radi, jedna ovakva intervencija u Italiji košta oko 15.000 evra po pacijentu, a Srbija je za nabavku ugradne spirale platila oko 3.000 evra i time je napravljena ogromna ušteda u budžetu.

U Institutu kažu da se mališani kojima je urađena intervencija osećaju dobro, da su veseli i da se igraju u sobi i da će tokom dana biti pregledan još jedan odrastao pacijent, kako bi se utvrdilo koji oblik ugradnog materijala mu odgovara, da bi se i njemu uradila intervencija.

Foto Tajug, video, ilustracija, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh