• Gradovi

  Opozicioni proruski kandidat Rumen Radev vodi na izborima za predsednika Bugarske

  SOFIJA – Na jučerašnjim predsedničkim izborima u Bugarskoj najviše glasova je dobio opozicioni proruski kandidat Rumen Radev – 24,9 posto, a sledi sa 22,3 odsto Cecka Cačeva, kandidatkinja vladajuće partije Gerb premijera Bojka Borisova, pokazali su prvi preliminirani rezultatati.

  Ukoliko ovi rezultati budu i zvanično potvrđeni, njih dvoje će odmeriti snage u drugom krugu izbora 13. novembra.

  Radev je u prvom reagovanju izjavio da je narod glasao za promene.

  „Narod je rekao ne apatiji i glasao je za promene“, poručio je 53. godišnji Radev, bivši general i pilot, koji je osvojio je 24,9 odsto glasova i kog podržavaju socijalisti.

  Radev je rekao da se zalaže za „bezbednije, efikasnije institucije, bolji životni standard, iskorenjene korupcije, kartela i monopolista, i poštenu reformu pravosuđa“, preneo je AFP.

  Na drugom mestu je predsednica bugarskog parlamenta, 58. godišnja Cecka Cačeva iz vladajuće partije Gerb premijera Bojka Borisova, sa 22,3 odsto osvojenih glasova.

  Borisov (57) je ranije izjavio da će, ako Cačeva ne bude prva u prvom krugu glasanja, raspista prevremene izbore.

  Za novi petogodišnji mandat predsednika nadmetao se 21 kandidat, ispred 11 partija, pet koalicija i 14 inicijativa.

  Predizborna kampanja uglavnom je bila fokusirana na budućnost Evropske unije, odnose sa Rusijom i pretnje od potencijalnog povećanja priliva migranata iz susedne Turske.

  Glasanje na predsedničkim izborima je, prvi put, obavezno, navodi AP.

  Predsednik uglavnom ima ceremonijalnu funkciju, i mada kao šef države nema izvršna ovlašćenja, već sve važnije političke odluke mora da odobri parlament, činjenica da se bira na direktnim izborima, šefu države daju veći uticaj i autoritet.

  On rukovodi oružanim snagama, imenuje ambasadore i šefove obaveštajnih i bezbednosnih službi, potpisuje međunarodne ugovore i može da stavi veto na zakone.

   Predsednica bugarskog parlamenta Cecka Cačeva iz vladajuće partije Gerb premijera Bojka Borisova, i bivši general Rumen Radev, koga podržavaju socijalisti, najverovatnije će se naći u drugom krugu predsedničkih izbora u Bugarskoj, javila je večeras agencija Rojters, pozivajući se na prve ankete po zatvaranju biračkih mesta. AP foto

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com