BG

Шормаз: Шта ће руским ватрогасцима дипломатски статус?

 

Некадашњи потпредседник Извршног одбора Демократске странке Србије Драган Шормаз, а сада функционер СНС и шеф делегације Србије при Парламентарној скупштини НАТО Драган Шормаз рекао је да ни САД ни Русија не треба да притискају Србију.

ЈАГОДИНА- Шеф делегације Србије при Парламентарној скупштини НАТО Драган Шормаз изјавио је у Јагодини да се слаже се са саопштењем Русије да САД не треба да врше притисак на Србију, али не треба ни Русија да то ради на исти начин.

-Kао што Руси кажу да САД не треба да притиска Србију, тако ни они не треба притискају Србију.

Шта ће ватрогасцима из Русије дипломатски статус у Србији?

Ово што се тражи за Хуманитарни центар у Нишу, по мом мишљењу и ово одвајам као моје мишљење, је потпуно нелогично, неправно и не треба да се томе изађе у сусрет.

То је врста притиска, али опет то је ствар Србије и нико из било које државе, па ни САД, нема право да нам око тога држи лекције. Ми ћемо сами тим питањем да се позабавимо, нагласио је он.

Шормаз је брзо заборавио своје русофилство, али и допринос ватрогасаца из хуманитарног центра током великих поплава, када су спасили много живота.

Драгану Шормазу не смета дипломатски статус његовим новим пријатељима из Нато пакта, али му смета да исти статус добију деминери из Русије који су спашавали животе грађана Србије уништавањем касетних и осталих бомби из НАТО бомбардовања.

Али, када конобари склони аферама воде високу светску политику, ипак све треба разумети. Прелетачи попут Шормаза увек и изнова морају да се доказују, поготово пред моћним НАТО пактом.

Министарство спољних послова Руске Федерације саопштило је да САД не треба врше притисак на Србију, мислећи на изјаве помоћника државног секретара САД Брајан Хојт Јија који је протеклих дана био у посети Србији и састао се званичницима и представницима опозиције.

– Мене нису изненадили изјаве помоћника државног секретара САД Брајан Хојт Јика, очекивао сам их кад, тад. Можда тајминг не одговара, можда се нешто догодило, можда је нешто лоше пренешено, али мене то није изненадило. Мислим да то није морало ни да буде упућено, јер Србија јасно иде ка Европској унији и нема никакав проблем са тим, рекао је Шормаз, који је додао да је Србија је у у јесењем извештају НАТО о западном Балкану представљена у најбољем светлу.

Наравно да пут Србије није проблем, али да то каже неко други уместо Шормаза. Управо нас је Шормаз, тада као високи функционер ДСС-а годинама убеђивао како никад нисмемо да уђемо у ЕУ и Нато. Сада је све заборавио …

-Србија води политику војне неутралности, али итекако сарађује са НАТО. За последњих пет година имали смо 44 војне вежбе са војском САД и учествовали смо у 23 НАТО војне вежбе, а имали смо 6 са Русијом.

Мало је код нас проблем то што јавност Србије не зна, односно није на прави начин обавештена о свему томе, који је интезитет, ниво и на који начин и са ким сарађујемо, појаснио је Шормаз.

А када Шормаз појасни, све је јасно …

Он је устврдио да је неспорно је да Србија, не само кандидат, већ број један кандидат за улазак у ЕУ.

-То су казали Јоханес Хан и Жан Kлод Јункер.

Црна Гора је ушла у НАТО па нико не каже да је кандидат број један за улазак у ЕУ.

То је често подметање у нашој јавности, оних који желе да доведу у питање пут Србије у ЕУ, па намећу тему НАТО која у ствари не постоји, наводи Шормаз.

Он потврђује да ,,су у НАТО презадовољни сарадњом са Србијом, да нам не упућују били какав позив да ми будемо члан, нити то од нас траже, нити ми то тражимо и нисмо једини“, те је навео примере Шведске,Финске, Аустрије … док Ирска има далеко мању сарадњу са НАТО а члан је ЕУ.

-Чланство у НАТО није предуслов за чланство у ЕУ, али када будемо у ЕУ мораћемо да безбедоносну и спољну политику да водимо на исти начин. Ми смо део те приче, људи на то морају да се припреме. Ми смо већ део ,,Хобруха“, борбених јединица ЕУ, чије је седиште у Грчкој.

Ми смо дали једну јединицу. То значи да ЕУ покушава да развије свој безбедностни систем и ми ћемо ту бити. Тај систем је у кооперацији са НАТО. Шведска и Швајцарска нису чланице НАТО, али све заједно раде. Имамо ствари које нас очекују и морамо тога да будемо свесни, што не значи да ћемо бити члан НАТО, нити да то желимо, истиче Шормаз.

У кооперацији са Нато је очигледно и Шормаз. Од како је окренуо ћурак ка западу, више нико не спомиње његово оскудно образовање, саобраћајку коју је изазвао и побегао код Сокобање, богату конобарску и угоститељску каријеру.

Сада је то модерни, напредни Драган Шормаз, угледни грађанин Европе, перјаница НАТО пакта у Србији, критичар Русије.

Поводом захтева Русије за давање дипломатског имунитета припадницима Хуманитарног центра у Нишу, Шормаз се запитао ,,да ли се у хуманитарном центру у Нишу налазе војници или ватрогасци из Русије?“

-Једно је међународно право, СОФА споразум је у складу са међуанародним правом, исти споразум је Русија потписала са НАТО.

Русија је суспендована због Украјине, али се такође налази у Парламентарној скупштини НАТО, партнер је НАТО, на вишем нивоу сарадње су били од нас годинама, имали су посебан орган Савет НАТО-Русија, то се променило са Украјинском кризом, закључио је Шормаз.

ИЗВОРИ: ЦЕНТРАЛМЕДИА.РС, НОВОСТИДАНА.РС,  31.10.2017.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh