• Gradovi

  SUD UTVRDIO NEZAKONIT RAD JKP „GRADSKA TOPLANA“

  Prekršajni sud je presudio, po tužbi UPSS, da su JKP „Gradska toplana“ Niš i njen bivši direktor odgovorni što, suprotno zakonu, nemaju zaključene pisane ugovore sa krajnjim korisnicima toplotne energije.

  Ova presuda je od izuzetnog značaja za sve korisnike toplotne energije.

  U svom obrazloženju sud konstatuje da su kupci, bez sklopljenih ugovora, evidentno oštećeni jer im je onemogućeno da se izjasne o tome da li žele ili ne uslugu grejanja.

  Oštećeni su i jer nisu u mogućnosti da utvrde na koji način se utvrđuje obračun i način isporuke toplotne energije.

  Takođe, korisnici su oštećeni uključenjem trećeg lica, JKP „Objedinjena naplata“, čime trpe štetu, jer su prinuđeni da plaćaju nametnutu „uslugu“ o čemu se nisu izjasnili, a što je zakonska obaveza.

  Time tvrdnja UPSS-a, na osnovu analiza koje je sproveo, da su korisnici toplotne energije oštećeni u toku 3 godine za najmanje 1 milijardu dinara, polako dobija zakonsku potvrdu.

  U ustanovljenoj šteti koju je korisnicima nanela toplana nužno je ukazati kolika je ta šteta zbog nezakonitog naplaćivanja „usluge“ JKP „Objedinjena naplata“:
  2015. godina – 65.338.940,91 dinara.
  2016. godina – 58.496.643,96 dinara.
  2017. godina – 58.496.643,96 dinara (procena).
  UKUPNO: 182.32.228,83 dinara.

  Takođe je i Prekršajni sud ukazao na bahato ponašanje poslovodstva toplane, dalje, ukazano je na to da je direktor bio svestan da nečinjenjem mogu nastupiti zabranjene posledice i da je olako držao da ih može sprečiti ili da one neće nastupiti.

   

  Kompletnu presudu možete preuzeti OVDE.

  Izvor: UPSS

  1 Komentar

  1 Komentar

  1. Љубомир Костић

   16. јуна 2018. at 14:35

   Треба сачекати и правноснажну пресуду.

   У сваком случају, јасно је да у јавном сектору Србије има много расипања народног новца. Концепт јавних предузећа, који сада имамо, је установљен у време укидања смаоуправне социјалистичке привреде, пре више од двадесет година. Време је засвим нова, савремена системска решења.

   Љубомир Костић

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com