Novosti online

Украјина призива „трећи Мајдан” и пали руске банке

Иако су разочарани актуелним државним вођством, Украјинци су обележили две године од када је с власти свргнут проруски председник Виктор Јанукович. Док су неки, оптужујући власт за преварне и коруптивне радње, изашли на улице Кијева како би упозорили да се лако може десити и „трећи Мајдан” ако не дође до радикалних промена, националисти су дан обележили потпаљивањем и демолирањем руских банака.

У поход на банке кренули су машући украјинским заставама и узвикујући националистичке пароле, попут, „Слава Украјини”, а потом су запаљивим бомбама уништили и опљачкали три филијале руске ВТБ и Сбербанке у Лавову, у Маријупољу су каменовали огранак Сбербанке, а у Кијеву испоставе Сбербанке и Алфа банке. Каменицама је уништена канцеларија холдинг компаније најбогатијег Украјинца Рината Ахметова.

Кијевљани су на Мајдану упалили свеће у знак помена више од 100 страдалих у протестима који су пратили политичке промене у земљи, али су поделили и огорчење поводом политичког хаоса који од тада не јењава.

Централни трг украјинске престонице окупирала је и група самозваних револуционарних десничара. Из ових редова могли су се чути позиви на збацивање владе огрезле у корупцију и неспособне да се јаче истакне против Русије.

Паљење и каменовање банака усред напетих националистичких дешавања примораће њихове матице у Русији да сада, сматрају банкарски аналитичари, ако то већ не раде, дају новчане „инфузије” својим експозитурама у Украјини. Утолико пре што су, упркос рату и вишеструким трговинским санкцијама, овде успеле да се одрже. Двогодишњицу револуције, можда случајно, обележио је још један, не тако запажен, догађај засењен уосталом и деструктивним и националистичким делима. Украјински и проруски активисти су, на дан страдања на Мајдану, разменили, први пут ове године, девет затвореника. Проруси су предали три украјинска војника за пет активиста.

Националисти су излили бес уништавајући банке. Други су се страдалих присетили палећи свеће и позивајући на рушење корумпиране власти. Огорчени су се вратили кућама и није им помогло ни то што је исте вечери амерички потпредседник Џозеф Бајден, у одвојеним разговорима са украјинским председником Порошенком и премијером Арсенијем Јацењуком, похвалио „храбре Украјинце” који су учествовали у протестима. Бајден је још имао да каже да „има још много тога што треба урадити да би се одала почаст наслеђу храбрих Украјинаца који су тако много дали за бољу будућност своје земље”.

Гласање о неповерењу влади, сазвано два дана пре двогодишњице због њеног неуспеха да се, упркос обећањима, избори са корупцијом, није прошло у украјинском парламенту.

Бајден је позвао политичаре да се уједине и обнове поверење народа и више се напрегну у борби против корупције.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh