• BG

  Влада Републике Србије предлаже измене и допуне Закона о стечају супротно документима Савета за борбу против корупције, тела које је сама основала!

   

  Савет за борбу против корупције је крајем прошле године усвојио документ под насловом „Анализа стечајног законодавства“ који је доставио свом оснивачу, Влади Републике Србије. О садржини наведеног предлога читаоце смо детаљно обавестили у фељтону објављеном пре неколико месеци.

  У понедељак, 14. августа, Влада Републике Србије је Народној скупштини поднела Предлог Закона о изменама и допунама Закона о стечају.

  Решења предложена у поменутом Предлогу Владе су потпуно супротна закључцима Анализе Савета за борбу против корупције!

  Уместо да Влада покуша да отклони недостатке досадашњих прописа у области стечаја, како их је Савет за борбу против корупције означио, Влада предлаже управо супротно – решења која остављају још шири простор за корупцију.

  Уместо да промени Закон о стечају тако да се спречи привилеговање друштвене и државне својине, да спречи самовољу Агенције за лиценцирање стечајних управника и да спречи корупцију при именовању стечајних управника (што све предлаже Савет за борбу против корупције), Влада предлаже нешто друго. Влада по сваку цену штити права разлучних (хипотекарних и заложних) поверилаца.

  У пракси, то ће значити да ће пословне банке, осигуравајућа друштва и лизинг компаније управљати стечајним поступцима по свом нахођењу, а остали повериоци, нарочито радници, се неће питати ни за шта.

  И на начелном нивоу гледано, поступак Владе Републике Србије је проблематичан. Зашто је Влада основала Савет за борбу против корупције (који се финансира, наравно, од новца грађана и привредних субјеката) када не поступа по његовим препорукама, већ поступа сасвим супротно? Уколико такво тело није потребно, зашто га не укинемо?

  Уколико је у држави Србији потребан Савет за борбу против корупције, а чини нам се да јесте, зашто Влада не уважава ставове истог тог Савета? Чији су ставови уважени у овом случају – Агенције за лиценцирање стечајних управника или банака, осигуравајућих друштава и других финансијских институција? Можда ставови инетресних група којима не одговара решавање проблема поменутих у Извештају Савета за борбу против корупције?

  У сваком случају, не може се рећи да ће предложеним изменама Закона стечај у Србији бити мање на удару корупције. Напротив.

  Љубомир Костић

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com