• BG

  ВУЧИЋ У НИШУ

  Vucic novostidana.rsНИШ, 28. јула – Србија улаже у Ниш, са идејом да тај град постане технолошки центар за 21 век, рекао је данас председник Србије Александар Вучић у Нишу и додао да се, да би се то догодило, на првом месту морамо борити за мир и стабилност.

  Председник Вучић је данас пре подне разговарао са представницима аустријске компаније Цумтобел, која Нишу градити фабрику, а у заједничкој изјави за новинаре са председником те компаније Улрихом Ссумахером, поручио да је поносан на све што је и до сада учињено у том граду и округу.

  Подсетио је да су га, када је пре годину дана обећавао долазак нових инвеститора, сви, а посебно новинари гледали с чудом, уверени да „продаје маглу“.

  „За нас је најважније да ће први производи из фабрике Цумтобела изаћи већ у мају наредне године. Они ће започети да запошљавају и стручњаке и обичне раднике“. Фабрика ће запошљавати 1.100 радника“, рекао је председник.

  Навео је да је реч о фабрици која је у Аустрији основана пре 60 година, а данас представја гиганта у области расвете.

  Они ће, казао је запошљавати и инжењере и зато су ступили у контакт са Универзитетом у Нису и средњим школама како би за себе обезбедили најбоље кадрове.

  „То је важно за Србију, јер нећемо морати да узимамо радну снагу из иностранства. Надам се да овде нећемо морати да доводимо раднике са стране, ни из Македоније ни из Албнаније“, рекао је председник.

  Истакао је да цела инвестиција вреди 30,6 милиона евра, а да је влада данас потписла субвенције које износе осам милиона евра, што, како је рекао, показује какве су и колике неистине изнесене с тим у вези, попут навода у медијима да ће субвенције за једно радно место бити 50.000 евра.

  „Тако неко изговори глупост и остане жив“, констатовао је председник Вучић.

  Председник је истакао да Србија улаже у Ниш, јер Ниш је, како је казао, место које постаје нови ндустријски центар Србије

  Ту су, подсетио је Цумтобел, Леони, Астра, Џонсонелектрик.

  „Нишу враћамо живот и градска каса боље функционише. Нисам још сасвим задовољан, али значајно боље него у претходном времену“, рекао је председник.

  Захвалио је менаџменту Цумтобела, рекавши да ни расвета у Београду не би била каква је данас да није било њихове помоћи.

  „Нас циљ је да у Нишу спустимо број незапослених на мање од 20.000, а пре три, четири године незапослено у овом граду је било 50.000 људи“, рекао је.

  Сва ова улагања, рекао је, не доносе добробит само породицама већ и граду Нишу који ће имати више новца за инфраструктурна улагања, за нове туристичке атракције, за привлачење већег броја туриста и очеујем да ће то Ниш знати да искористи на најболи начин.

  „Сви ми у Србији верујемо у Ниш и верујемо да управо овде можемо да створимо нову технологију за 21 век и за то морамо да се боримо сваког дана, јер морамо а обезбедимо пре свега за мир и стабилност“, рекао је председник Србије честитајући на Уговору који ће данас бити потписан са Цумтобелом.

  Посебно је честитао онима који ће имати запослене и представљати нашу земљу у овом гиганту и фабрици каква је Цумтобел.

  Председник те компаније Ссумахер истакао је да ће фабрика у Нишу имати важну улогу у стратегији концерна, додајући да је она део глобалног система, у којем ће имати своје битно место.

  Истакао је да Цумтобел не долази у Ниш како би пребацио из неке друге земље радна места, већ отвара нови погон, битан у структури концерна.

  Први производи из Ниша треба да изађу у мају, а то је, како је констатовао, веома брзо, јер се почиње од нуле, па је за брз развој веома битна подршка не само владе, већ и локалних власти и заједнице.

  Казао је да је Цумтобел одлучио да инвестира у Србију пре свега захваљујући председнику Александру Вучићу и Влади Србије, и додао да се разговарало о бројкама, да су подстицаји важни, али да је најважнија локална подршка.

  „Ниш смо изабрали из више разлога. То је град који се развија и има одличну географску позицију, добру инфраструктурну повезаност, али и пре свега снажну основу добро образованих грађана. Ниш ће имати велику будућност и радујемо се што ћемо бити део те будућности. Ззелимо да будемо посматрани као чланови локалне заједнице, а не као страна фирма“, објаснио је Ссумахер.

  Ссумахер је нагласио да производња у Нишу неће бити само за локалне потребе, већ ће производи бити намењени за извоз у Европу.

  Производни обим у Нишу биће превелеик да се покрију потребе само српског тржишта, нагласио је он.

  Он је додао да се у Нишу сада гради производни погон, али да постоје планови за сарадњу са универзитетима, улагање у локалну заједницу.

  „Уложићемо и у развој нових материјала, попут прераде метала, премазе, пластике… Ово је више него производна линија, развијаће технологију“, рекао је Шумахер.

  Ссумахер је казао да је концерн посматрао где да се шири, а да је стратешки циљ био ширење на југоисточну Европу.

  „Наравно да смо гледали бројке за многе државе, а било је кандидата. Међутим, лично верујем да није све у бројкама, већ у људима“, објаснио је он.

  Ссумахер је казао да је у процесу потраге за местом за инвестирање контактирана Србија и да је управа компаније имала прилику да се сретне са Вучићем.

  „Добили смо подршку не само преко програма за финансирање, јер постоје сличне шеме у другим државама. Србија је на путу ка ЕУ, развија се и мост је ка Русији. Добили смо изузетну подршку људи, тако да одлука није донета због бројки“, поручио је он.

  Ссумахер је казао да је одлучено да се инвестира у Ниш, јер је из Владе указано да је Ниш регионални центар и да би се улагањем помогло развоју целог региона.

           Председник Србије Александар Вучић и министар здравља Златибор Лончар обишли радове на изградњи новог Клиничког центра у Нишу и радове на реконструкцији Дома здравља

  Председник Србије Александар Вучић данас је обишао завршне радове на изградњи новог Kлиничког центра у Нишу, у оквиру дводневне посете Нишавском округу. Вучић је рекао да све изгледа врло импресивно.

  – Нишлије и грађани југа Србије након завршетка радова имаће боље услове за лечење него људи у Београду. Уложили смо 35 милиона евра у грађевинске радове, са опремом све ово кошта око 50 милиона евра. За лечење ће бити коришћена најсавременија опрема. Стигли су акцелератори, магнетне резонанце, ангио сале. Остало је још да се oпрема унесе и угради. Ова болница ме подсећа на ону у Абу Дабију која је најсавременија на свету. Ова у Нишу је тренутно сигурно најбоља на Блакану.

  Вучић је најавио да ће до 15. октобра бити завршени грађевински радови, а да крајем године очекује и пријем првих пацијената у новом Клиничком центру.

  – Биће ту још 20 нових лекара, још 100 медицинских сестара. Треба све то укомпоновати, испробати опрему. Нишлије још очекује велики посао, али надам се да ускоро крене пробни рад.

  Председника Вучића су испред Kлиничког центра дочекали министар здравља Златибор Лончар, директор Kлиничког центра Ниш Зоран Радовановић, градоначелник Ниша Дарко Булатовић и директор Kанцеларије за управљанеј јавним улагањима Марко Благојевић. У разговору са домаћинима Вучић је рекао да је и ово све урађено захваљујући мерама фискалне стабилизације који доносе резултате.

  Нишко и српско здравство у новосаграђеном и капацитетима реконструисаног објекта добиће простора за заводе, институте и клинике. Уз капацитете који се већ користе на простору некадашње Градске болнице, нови центар ће бити и један од највећих у Србији.

  Такође, биће то медицинска и научно-истраживачка установа у којој ће на једном месту бити омогућена комплетна здравствена заштита за око два и по милиона становника југа земље.

  У комплексу новог центра који је саграђен по моделу „паметних зграда“, биће и један од највећих операционих блокова у Србији и на Балкану са 17 најсавременије опремљених хируршких сала, три ангио сале, два ургентна центра. Пацијенти ће бити смештени у комфорним двокреветним собама са купатилима.

  Укупно је 613 стандардних лежајева у стационарном делу и капацитетима за интензивну негу, а први пут у најразвијенијим здравственим установама у Србији саграђен је и засебан центар за трансплантацију органа и праћење стања пацијената у најмодернијим условима за збрињавање становништва, али и за рад медицинских стручњака.

  Председник Србије Александар Вучић је, током данашње посете Нишавском округу, обишао и завршне радове на реконструкцији Дома здравља Ниш.

  Радове су заједно са њим обишли и министар здравља Златибор Лончар и градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

  Радови на реконструкцији Дома здравља су почели 6. фебруара, а рок за завршетак посла је 24. август.

  У склопу пројекта адаптације објекта и енергетске санације предвиђена је санација крова, поправка и замена хидроизолације, санација фасаде, замена дотрајале спољне столарије и браварије, алуминијумском столаријом, адаптација мокрих чворова, комплетна замена водоводне и канализационе инсталације, поправка и сервисирање клима уређаја и партерно уређење и друго.

  Захваљујући подршци Владе Србије у реконструкцију централног објекта Дома здравља биће уложено укупно 119 милиона динара.

  Пројекат финансира Kанцеларија за управљање јавним улагањима Владе Србије.

  Алуминијумском столаријом биће замењено 576 прозора и шест портала, адапртирано је 89 мокрих чворова.

  Тренутно је изведено 3.600 квадрата фасаде, што је око 90 одсто реализације и замењено је 470 прозора.

   

  Европска инвестициона банка (ЕИБ) финансира градњу KЦ Ниш са 35 милиона евра, а из републицког буџета издвојено је 17 милиона евра за опремање нишког KЦ. Преа подацима о радовима у Kлинички центар потрошено је 13,500 кубика бетона, 1.800 тона арматуре, 530 тона челика. Више од 30 домаћих фирми и више од 600 радника било је ангажовано на овом пројекту.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com