• Republika Srpska

  Boris Džonson: Dodiku su evropska vrata otvorena

  Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je da Velika Britanija želi snažnu i uspešnu Republiku Srpsku u sklopu snažne i uspešne Bosne i Hercegovine, dodajući da su predsedniku RS Miloradu Dodiku otvorena „evropska vrata“.

  Džonson koji je boravio u poseti BiH, rekao je u intervjuu za današnje izdanje lista Blic da će London nastaviti da „usko saradjuje“ s vladom RS u borbi protiv ekstremizma i organizovanog kriminala, kao i na poboljšanju poslovnog okruženja.

  Na pitanje kakav je stav o američkim sankcijama uvedenim Dodiku i da li će se Velika Britanija pridružiti rigoroznim merama protiv njega, Džonson je rekao da „dele zabrinutost“ zbog kojih je Vašington doneo odluku da uvede sankcije, ali da su zasad oni i njihovi evropski partneri odlučili da ostave otvorena vrata Dodiku da se vrati na „konstruktivniji put“.

  „Referendum o jednostranom otcepljenju Republike Srpske bio bi neustavan i predstavljao kršenje Dejtonskog sporazuma“, rekao je britanski ministar.

  Šef britanske diplomatije je rekao da je poboljšanje stabilnosti i bezbednosti zapadnog Balkana prioritet.

  „Nastavićemo da radimo sa regionom kako bi zapadni Balkan učinili stabilnim, sigurnim i prosperitetnim. Zabrinuti smo zbog uticaja ekstremizma na BiH i to detaljno pratimo“, kazao je Džonson.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com